31 de militari ai SUA au murit intr-un accident de elicopter, iar cinci au fost ucisi in atacuri insurgente

Prabusirea unui elicopter militar al Marinei americane, in apropierea localitatii irakiene Ar Rutbah, a provocat, ieri, moartea a 31 de persoane. Aparatul, de tip CH-53, transporta membri ai Brigazii 3 Aeropurtate din cadrul Marinei, a informat canalul american de televiziune CNN, mentionand ca a fost initiata o ancheta pentru stabilirea circumstantelor tragicului accident. In urma acestor incidente, ieri a fost ziua in care Armata SUA a suferit cele mai multe pierderi de vieti omenesti de la inceputul razboiului din Irak, noteaza Reuters.

In provincia Tamim, trei masini-capcana au explodat in decurs de o ora (11.00 a.m. - 12.00 a.m.), provocand moartea a cinci persoane si ranirea altor sase. Un militar american a murit in apropiere de Ad Duluiyah, in timpul unui atac cu grenade care a vizat o patrula. Alti doi militari au fost raniti in acelasi incident.

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video in care apare un cetatean american rapit in Irak. Captivul, care s-a identificat drept Roy Hallams, este filmat sub amenintarea unei arme. Roy le cere liderilor arabi, in special colonelului libian Muammar Gadhafi, sa intervina pentru a-i salva viata, precizand ca nu doreste sa apeleze la ajutorul lui Bush, deoarece nu se asteapta ca acesta sa ii raspunda cererii.

Saddam nu va vota "din motive logistice"

Comisia Electorala irakiana a publicat, pe site-ul sau de Internet, numele candidatilor la alegerile legislative, programate pentru duminica. In total exista 110 liste, cu 7663 de candidati. Doar candidatii principali, cunoscuti populatiei, si-au anuntat public participarea la alegeri. Din motive de securitate, majoritatea celorlalti candidati nu a desfasurat o campanie electorala publica. Guvernul irakian a anuntat, ieri, noi masuri de consolidare a securitatii in vederea scrutinului, noteaza Rompres.

Fostul presedinte, Saddam Hussein, si alti 11 demnitari aflati in detentie in Irak au drept de vot, dar nu isi vor putea exercita acest drept din motive logistice, a afirmat presedintele Comisiei electorale irakiene, Abdel Hussein Al-Hindawi, pentru cotidianul Asharq al-Awsat, aparut ieri la Londra. El a explicat ca, "din motive de calendar, Comisia nu a organizat birouri de vot mobile, care ar fi permis detinutilor sa participe la alegeri".

Razboiul din Irak i-a costat pe contribuabilii americani 4,7 miliarde de dolari pe luna, iar cel din Afganistan 800 milioane de dolari pe luna, media fiind calculata pentru ultimele 18 luni, au afirmat responsabili din cadrul Administratiei George W. Bush. Casa Alba a cerut marti Congresului american fonduri suplimentare de 80 de miliarde de dolari, dintre care 75 de miliarde pentru finantarea operatiunilor militare din Irak si Afganistan. Cele 80 de miliarde se vor inscrie in bugetul pe anul fiscal 2005 care acopera perioada octombrie 2004-septembrie 2005. Casa Alba estimeaza ca deficitul bugetar pentru anul fiscal 2005 va atinge suma record de 427 de miliarde de dolari, adica 3,5% din Produsul Intern Brut. Deficitul bugetar pentru anul fiscal 2004, care s-a incheiat in luna septembrie, a fost stabilit la 412 miliarde de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.