Jose Manuel Durao Barroso a precizat ca decizia ar putea urma una din cele trei cai posibile Comisia Europeana va lua, la 16 mai, o decizie privind calendarul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, a declarat, marti, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Executivului comunitar.

"Vom lua o decizie la 16 mai", a afirmat Jose Manuel Durao Barroso in Parlamentul European, raspunzand la o intrebare.

Jose Manuel Durao Barroso a precizat ca decizia ar putea urma una dintre cele trei cai: aderarea in 2007, aderarea in 2008 sau specificarea conditiilor cerute pentru aderarea in 2007.

Presedintele Traian Basescu a fost printre cei care au insistat la ultimul Consiliu European ca Romania si Bulgaria merita sa afle la raportul din mai daca 1 ianuarie este sau nu data certa a aderarii.

Marti, consilierul prezidential Theodor Stolojan spune ca este firesc ca Bruxelles-ul sa faca acest gest, pentru ca Bucurestiul, la randul sau, si-a respectat angajamentele fata de Uniunea Europeana.

"Noi ne-am indeplinit obligatiile, angajamentele asumate. Cerem acelasi lucru Uniunii Europene, ca la acest raport sa ia decizia politica pentru Romania si Bulgaria, decizia de a intra la 1 ianuarie 2007", a spus Theodor Stolojan.

In trecut oficialii europeni, printre care si Olli Ren au vorbit de restrictii privind exporturile de alimente ale Romaniei, dar si de posibila nerecunoastere a hotararilor judecatoresti.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Hervet Bolot, spune ca Bruxelles-ul incearca sa se asigure pe diferite cai ca Romania nu va incetini reformele daca raportul va fi in intregime pozitiv.

"Comisia Europeana este pe cale sa faca o alegere. in opinia mea va fi un semnal pozitiv dar si un apel la eforturi din partea Bucurestiului. Mai precis, Bruxelles-ul va cere probabil ca in anumite domenii, foarte precis alese, Romania sa vina cu rezultate concrete."

La randul sau, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, este mai mult decat optimist ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, afara doar de cazuri exceptionale in care s-ar constata incalcari grave ale obligatiilor.

"Sunt foarte optimist in privinta Romaniei. si sa nu uitam ca ar fi nevoie de o recomandare negativa din partea Comisiei pentru activarea clauzei de salvgardare, conform tratatului de aderare. Pentru mine insa data este clara: 1 ianuarie 2007, afara de cazul in care vor fi semnalate probleme semnificative in raport. Eu insa sunt de partea optimistilor", a incheiat ambasadorul Mari Britanii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.