Scrisoarea trimisa de presedintele Ahmadinejad contine o analiza a situatiei globale.

Guvernul iranian a anuntat ca presedintele tarii, Mohamed Ahmadinejad, i-a scris o scrisoare omologului sau american George Bush. Continutul documentului nu a fost facut public, insa initiativa a starnit numeroase comentarii, deoarece se stie ca Statele Unite au rupt total relatiile cu Iran-ul in ultimii 27 de ani, care au trecut de la Revolutia Islamica.
Initiativa iraniana survine inaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, la care se discuta despre eventuala impunere de sanctiuni impotriva Iranului, din cauza continuarii crizei nucleare.

Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului iranian, scrisoarea trimisa de presedintele Ahmadinejad contine o analiza a situatiei globale precum si posibile solutii pentru ceea ce el a numit situatia fragila a lumii.

Autoritatile iraniene au precizat ca vor face public continutul scrisorii, dupa ce aceasta ii va parveni presedintelui Bush.

Orice ar contine aceasta, faptul in sine este extrem de relevant pentru ca este prima data in aproape 30 de ani cand intre Washington si Teheran se comunica la un nivel atat de inalt.

Presedintele Ahmadinejad subliniaza astfel inca o data ca este gata sa negocieze cu oricine, inclusiv cu George Bush, pentru a evita un conflict in chestiunea nucleara.

Se asteapta ca scrisoarea sa fie inmanata ambasadei elvetiene din Teheran.

Aceasta se ocupa de interesele americane, deoarece nu mai exista in zona o reprezentanta diplomatica a Washingtonului.

Nu intamplator, initiativa afost lansata exact in momentul cand Occidentul incearca sa convinga Rusia si China sa accepte o rezolutie a Consiliului de Securitate in care se vorbeste despre consecinte serioase pe care Teheranul le risca deoarece isi continua programul nuclear.

O posibilitate ar fi ca scrisoarea sa fie o simpla incercare de a tulbura si mai mult apele si de complica discutiile pe marginea textului rezolutiei.

Insa unii analisti se intreaba daca nu cumva scrisoarea contine totusi unele elemente deosebite. Este un fapt extraordinar ca liderul iranian ii scrie direct lui George Bush, depasind astfel prapastia ideologica ce ii desparte.

Numeroase personalitati din America i-au cerut presedintelui Bush sa discute direct cu Teheranul. Acum insa, Iranul este cel care face prima miscare.

Si pe cat de important e continut de scrisorii, pe atat de semnificativ este expeditorul sau.

Pentru ca se stie ca presedintele Ahmadinejad este doar unul dintre factorii de decizie din Teheran si multi se intreaba daca mesajul este aprobat sau chiar initiativ de clericii radicali care au ultimul cuvant de spus in Iran.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.