Se relateaza ca elicopterul britanic ar fi cazut peste o casa cu doua etaje

Un elicopter al armatei britanice s-a prabusit in Basra, in sudul Irakului. Ministerul britanic al Apararii a confirmat ca incidentul s-a soldat cu victime, fara sa precizeze cate.

Si in Afganistan, un elicopter militar american s-a prabusit in apropiere de granita cu Pakistanul.

Au murit 10 soldati si membrii echipajului.

Potrivit politiei din orasul irakian Basra, elicopterul armatei britanice ar fi fost lovit de o racheta, dupa care a explodat in zbor si s-a prabusit in apropiere de centrul orasului.

Militarii britanici - sustine politia - ar fi izolat la scurta vreme zona, impiedicand accesul fortelor locale de securitate la locul accidentului.

Bucurie printre locuitorii din Basra

Televiziunea irakiana a difuzat o inregistrare video de la fata locului, unde se adunasera sute de persoane care isi manifestau bucuria si aruncau cu pietre in directia aparatului prabusit.

Soldatii au izolat grabnic locul in care s-a petrecut accidentul

Daca se va confirma ca elicopterul a fost doborat de la sol, ar fi unul dintre cele mai grave incidente in care au fost implicati militarii britanici trimisi in Irak acum mai bine de 3 ani.

Atacurile asupra patrulelor britanice nu sunt neobisnuite, dar aparatele de zbor militare au fost mult mai rar tinte ale insurgentilor.

Corespondentul BBC Andrew North spune ca atitudinea locuitorilor din Basra arata cat de periculos a devenit sudul Irakului pentru militarii britanici.

In prima instanta, ei au fost bine primiti de localnici, iar Basra dobandise reputatia unui oras relativ linistit, in comparatie cu Bagdadul sau Falluja.

Incident asemanator in Afganistan

Un elicopter al armatei americane s-a prabusit in Afganistan, in provincia Kunar, in apropierea granitei cu Pakistanul.

Au murit toti membri echipajului si cei 10 militari aflati la bord.

Aparatul american, de tip Chinook, este folosit adesea la transportul munitiei si al trupelor

Potrivit primelor relatari, aparatul ar fi fost atacat de la sol, insa o purtatoare de cuvant a a armatei a spus ca nu s-a intamplat asa.

Luna trecuta, coalitia condusa de Statele Unite a lansat in provincia Kunar o operatiune de cautare a fidelilor regimului taliban, indepartat de la putere ca urmare a interventiei armate din 2001.

Fortele americane au suferit mai multe pierderi in Kunbar decat oriunde altundeva in Afganistan. Luna trecuta, un alt elicopter s-a prabusit din cauza unui atac de la sol.

Au murit atunci 16 militari americani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.