Premierul Tony Blair a trecut la o remaniere de profunzime, dupa ce Partidul Laburist, aflat la guvernare, a inregistrat un esec dureros in alegerile locale de ieri.

Mai multi ministri implicati in scandalurile din ultimele saptamani au fost demisi sau mutati in alte posturi.
Este cea mai ampla remaniere guvernamentala din istoria celor 9 ani de guvernare laburista.
Nou titular al portofoliului internelor Primul care a fost schimbat este ministrul de interne, Charles Clarke.

Domnul Clarke a recunoscut ca ministerul sau a facut greseli grave, care au dus la eliberarea a o mie de detinuti straini care ar fi trebuit expulzati dupa ispasirea pedepselor. In locul sau a fost numit ministrul apararii, John Reid. Charles Clarke s-a aratat dezamagit de decizia premierului.

"Parasesc cu regret aceasta functie, pe care am ocupat-o timp de 16 luni. Am inceput schimbari in sistemul de securitate, in ceea ce priveste anti-terorismul, inchisorile sau imigratia. Primul ministru a decis ca prezenta mea in continuare in fruntea acestui minister va fi o piedica in calea reformelor viitoare".

Desi nu este de acord cu aceasta concluzie, Charles Clarke recunoaste ca este dreptul premierului sa ia aceasta decizie.

Prim-vicepremierul John Prescott, actorul principal intr-un recent scandal de presa, va ramane in functie, dar isi pierde o parte din atributii. Domnul Prescott a admis ca a avut o aventura extraconjugala pe perioada mandatului.

O femeie la ministerul de externe

Ministrul de externe, Jack Straw, isi paraseste si el postul, dupa cinci ani de prezenta in cabinetul Blair. El va fi liderul Camerei Comunelor.

In locul sau a fost promovata Margaret Beckett - prima femeie care detine portofoliul externelor in guvernul britanic. Doamna Beckett s-a remarcat prin faptul ca a reusit sa evite timp de 7 ani scandalurile de presa, precum si prin activitatea sa asidua din perioada in care a fost ministru al mediului.

Geoff Hoon revine in cabinet

A fost numit si un nou secretar pentru afaceri europene. E vorba de fostul ministru al apararii Geoff Hoon, care revine astfel in guvern.

Schimbarile de amploare survin pierderilor suferite de laburisti in alegerile locale. Laburistii au pierdut peste 250 de locuri in consiliile districtuale si municipale, in special in favoarea conservatorilor. In acest context, premierul Tony Blair insusi este supus unor presiuni suplimentare pentru a ceda pozitia de lider al partidului actualului ministru de finante, Gordon Brown.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.