Uniunea Europeana a inghetat oficial discutiile de asociere cu Serbia din cauza esecului autoritatilor de la Belgrad de a-l preda pe generalul Ratko Mladici Tribunalului International pentru Crime de Razboi de la Haga.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ca Serbia trebuie sa demonstreze ca oricine este acuzat de fapte grave va fi adus in fata justitiei.

"Initial, intentionam ca aceste convorbiri sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Acest obiectiv inca mai poate fi atins, insa doar daca va avea loc o schimbare majora a felului in care Serbia coopereaza cu Tribunalul Penal International", a spus comisarul european pentru extindere. Seful comisiei de negociere cu Uniunea Europeana, vicepremierul Miroliub Labus, a demisionat si a anuntat ca isi va retrage partidul din coalitia care sustine guvernul minoritar de la Belgrad. Premierul sarb, Vojslav Kostunita, a declarat ca inghetarea discutiilor de asociere va afecta tara sa. El a adaugat ca guvernul de la Belgrad a facut tot ce-i statea in putere pentru a-l gasi pe generalul Mladici.

Insa procurorul sef al Tribunalului de la Haga, Carla del Ponte, l-a contrazis pe premierul Serbiei. "Stiu cu siguranta ca aveau cunostinta de locul exact in care se afla Mladici in urma cu doua saptamani, mai acum 10 zile", a spus Carla del Ponte.

Generalul Ratko Mladici, fostul comandant al sarbilor militari, este dat in urmarire pentru implicarea sa in masacrul din 1995 de la Srebrenica, in care si-au pierdut viata 8 mii de musulmani bosniaci. Masacrul de la Srebrenica este considerat cel mai atroce incident din Europa postbelica. Charles Clarke se lupta pentru a-si salva cariera politica
In Marea Britanie, ministrul de Interne Charles Clarke se lupta pentru a-si salva cariera politica, in urma unui scandal care a zguduit serios guvernul de la Londra. Saptamana trecuta s-a aflat ca circa o mie de delicventi straini, care urmau sa fie deportati la incheierea sentintelor, au fost eliberati. Ministrul de interne a anuntat miercuri un pachet de masuri menit sa duca la evitarea unei astfel de situatii pe viitor.

Ministrul de Interne spune ca spera ca, prin noile masuri, sa devina foarte clar faptul ca strainii condamnati la inchisoare in Marea Britanie vor fi deportati. El a mai declarat in fata Camerei Comunelor ca fiecare dintre cei care solicita drept de sedere in Marea Britanie va trebui sa isi prezinte cazierul, de care oficialitatile vor tine cont in judecarea cererii. "Ma voi consulta in ceea ce priveste propunerile de a crea un mecanism mai coerent, care sa ne ofere posibilitatea sa judecam de la caz la caz cererile de rezidenta sau cetatenie, astfel incat cazierul sa devina un factor in acest proces", a spus Clarke.

Boris Tadic: este afectat in mod direct poporul sarb
Presedintele sarb Boris Tadic a declarat, miercuri seara, ca este profund ingrijorat de suspendarea negocierilor cu Uniunea Europeana (UE), care a fost cauzata de neindeplinirea promisiunii pe care guvernul de la Belgrad a facut-o Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, cu atat mai mult cu cat aceasta situatie va defavoriza pozitia sarba la negocierile privind viitorul statut al provinciei Kosovo-Metohija si va fi in avantajul celor care doresc dezintegrarea statului uniune - informeaza Tanjug.

Boris Tadic a accentuat in declaratia sa ca "orice obstacol in calea integrarii europene sau compromiterea orientarii noastre prooccidentale" provoaca ingrijorare, "mai ales ca afecteaza in mod direct poporul sarb care tanjeste dupa perspectiva europeana". "Inca o data subliniez ca toate fortele politice democratice ar trebui sa-si uneasca eforturile pentru a sprijini Serbia si orientarea sa proeuropeana, atat timp cat doar in acest fel se poate obtine o viata mai buna pentru popor si in general o prosperitate economica", a adaugat Tadic.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.