Vaticanul a condamnat vehement faptul ca Biserica Patriotica din China, o organizatie religioasa aprobata de regimul comunist, a numit doi episcopi catolici fara aprobarea sa.

Masura este considerata un afront serios adus conducerii Bisericii Catolice.
Intr-o declaratie redactata pe un ton neobisnuit de dur, Vaticanul se plange de ceea ce numeste incalcarea grava a libertatilor religioase in China.

In opinia Bisericii Catolice, numirea episcopilor fara aprobarea sa aduce prejudicii serioase unitatii bisericii.

Se mentioneaza si posibilitatea unor actiuni disciplinare impotriva celor responsabili de asa numita hirotonisire nelegitima.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro Vals a spus ca: "potrivit informatiilor primite de noi, episcopii si preotii din China au fost supusi la presiuni serioase de catre institutii din afara bisericii pentru a participa la aceste ceremonii, desi acest lucru este impotriva constiintei lor."

Relatiile dintre China si Biserica Catolica de la Vatican au fost intreupte acum 50 de ani.

Insa intre cele doua parti au avut loc negocieri secrete in vederea reluarii acestor relatii.

Principalul punct in divergenta este dreptul Bisericii Catolice Patriotice din China de a-si numi proprii episcopi, fara aprobarea Vaticanului.

Asa ceva este insa un afront clar adus autoritatii papei.

In declaratia de joi se spune ca biserica este pentru mentinerea unui dialog constructiv, dar nu poate tolera acte unilaterale din partea Chinei.

In China exista zece milioane de catolici, dintre care unii sunt afiliati Bisericii Patriotice, recunoscute de stat, iar ceilalti unei alte biserici, care actioneaza in ilegalitate si este afiliata Romei.

Recent papa i-a oferit palaria de cardinal arhiepiscopului chinez de Hong Kong.

Acesta e primul chinez care ajunge cardinal la Vatican in ultimii ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.