Mihail Saakasvili ameninta ca Georgia se va retrage din CSI.

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a anuntat ca analizeaza posibilitatea retragerii tarii sale din Comunitatea Statelor Independente, daca se va dovedi ca aceasta nu mai serveste interesele economice ale Georgiei.
Presedintele Saakasvili a cerut guvernului sau sa-i prezinte un raport - in termen de doua luni - din care sa reiasa in ce masura apartenenta Georgiei la Comunitatea Statelor Independente mai aduce avantaje economice.

"Am cerut guvernului georgian sa examineze cu mare atentie daca mai merita ca tara noastra sa ramana membra a CSI," a anuntat presedintele.

"Daca va reiesi ca mai putem obtine avantaje, atunci vom ramane, dar daca se va dovedi - asa cum banuiesc eu - ca nu mai putem beneficia de apartenenta la CSI si ca tot ce obtinem sunt umilinte si insulte, atunci poporul georgian, impreuna cu parlamentul si guvernul trebuie sa ia o decizie demna de o tara mandra si solida", a spus presedintele Saakasvili.

El a precizat ca statutul de membru la CSI a adus avantaje Georgiei, dar ca acum Rusia le-a blocat pe cele mai importante.

Presiunile Moscovei

Georgia a suferit o criza energetica in mijlocul iernii trecute

Este vorba de decizia Moscovei din luna ianuarie de a creste preturile la energie, urmata de o serie de explozii de-a lungul conductei care aprovizioneaza Georgia si care au produs in miezul iernii o criza energetica.

La vremea respectiva autoritatile georgiene au acuzat Rusia de sabotaj.

Pe 25 martie 2006, Rusia a interzis importurile de vinuri georgiene sustinand ca ar contine substante periculoase.

Acum, Georgia intentioneaza sa impuna restrictii similare importurilor de bere din Rusia.

Comunitatea Statelor Independente - din care vrea sa se retraga Georgia - a fost creata in 1991 cu intentia de a pastra retelele de interese economice si strategice dintre fostele republici sovietice.

Dar legaturile dintre Moscova si Tbilisi s-au tensionat dupa venirea la putere in 2004 - in urma unei revolutii pasnice - a lui Mihail Saakasvili.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.