Doua noi imbunatatiri aduse sistemului vor fi prezentate la POW WOW 2006.

Sangeroasele atentate din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii au dezvaluit necesitatea punerii la punct al unui nou tip de sistem de securitate, care sa asigure cetatenilor americani si teritoriului SUA siguranta si integritatea absolut necesare intr-un stat de drept. Astfel, in urma analizelor si studiilor de specialitate, a luat fiinta programul US-VISIT, un sistem in continua dezvoltare, care si-a dovedit eficienta.

DHS - Departamentul de Stat American pentru Securitatea Tarii (Department of Homeland Security) a pus la punct programul US-VISIT - Programul biometric de identificare la intrarea si iesirea din tara care cuprinde astazi datele a peste 55 de milioane de persoane.

Si procesul de inregistrare continua. Datorita ritmului in care se introduc in sistem si a volumului tot mai mare de date acumulate in baza, DHS a trebuit, spre exemplu, sa-si dubleze numarul personalului, fata de anul trecut, US-VISIT fiind in acest moment cea mai mare baza de date specializata din lume.
Programul, care foloseste un scanner digital al amprentelor atasat unei fotografii, a ajutat DHS sa intercepteze, doar anul acesta, peste 1.100 de criminali si persoane care intentionau sa "violeze" legile imigrarii, numar de doua ori mai mare decat pe intreg anul trecut.

Pe masura ce US-VISIT se extinde, calatoria va insemna siguranta, iar rezultatul va fi o lume in care imigrarea si trecerea frontierei vor fi activitati simple si convenabile. In acelasi timp trecerea frontierei americanecu cate false va deveni virtual imposibila.

Supraveghere a imigrarii si a trecerii frontierei in secolul 21

Noul sistem de securitate la frontiera este capabil sa verifice in detaliu identitatea persoanelor care intra si ies din tara. Pe langa acesta, la targul de Turism International "POW WOW 2006", care se va desfasura anul acesta in Orlando, Florida, DHS va prezenta doua noi imbunatatiri aduse sistemului: e-passport si e-passport readers. Aceste doua noi functiuni reprezinta o evolutie a tehnologiei biometrice. Ele vor face virtual imposibila folosirea in mod fraudulos sau furtul documentelor de calatorie.

Toate sistemele, integrate intr-unul singur

DHS include personalul, programele si infrastructura Garzii de Coasta, Vamii, Serviciului de Imigrare si Naturalizare si a Administratiei Serviciului de Securitate a Transporturilor. Per total, aceste servicii sunt responsabile pentru protectia transporturilor nationale si internationale si supervizeaza intrarea persoanelor si a bunurilor pe teritoriul SUA.

Nu este o sarcina usoara avand in vedere faptul ca, anual, in jur de 730 de milioane de persoane calatoresc in SUA, ducand cu ele peste 700 milioane de bagaje, care necesita scanare pentru descoperirea substantelor periculoase. Peste 11,2 milioane de camioane, 2,2 milioane de trenuri si circa 7.500 de vapoare care au acostat de peste 51.0000 de ori in porturile maritime ale SUA, au fost inregistrate tot anul trecut.

Pe uscat, pe mare si in aer

DHS este responsabil pentru protejarea "miscarilor", schimburilor facute peste granitele SUA, maximizand securitatea acestora prin interactiunea cu guvernele straine si prin semnarea unor parteneriate - program. Acestea din urma presupun schimbul de date si sunt special create pentru a identifica si elimina "amenintarile" inainte de a ajunge la granitele sau pe teritoriul american.

Fiecare mijloc de transport implica insa masuri speciale de securitate, date de caracteristicile particulare.Astfel, pentru trenuri, dupa dramaticele evenimente din 11 septembrie, Administratia Federatiei Transortatorilor pe Calea Ferata (Federal Railroad Administration’s - FRA) si-a focalizat eforturile pe nevoia de a inlatura vulnerabilitatile care existau in sistem.
Pentru camioane - Federal Motor Carrier - a luat masuri pentru a asigura securitatea soferilor si a marfurilor. La fel pentru vasele de croaziera - pentru siguranta turistilor este inclusa si scanarea bagajelor aduse la bordul navelor, actiuni care intra in sarcina Garzii de Coasta (US Coast Guard).

Anula peste 15 milioane de persoane calatoresc cu transportul interurban din SUA - autobuzele. Masurile luate vizeaza asigurarea securitatii soferului, monitorizarea si comunicarea cu autobuzele aflate in trafic, implementarea si operarea unui program de scanare a bagajelor calatorilor, descoperirea nevoilor de securitate si a vulnerabilitatilor sist atacurilor criminale si a actelor teroriste, ca si in procedurile de evacuare, si multe altele.
Pentru ca transportul aerian a fost grav "lovit" in septembrie 2001, acesta are acum cel mai bun sistem de securitate pe liniile comerciale din lume.
Toate imbunatatirile aduse sunt coordonate de Transportation Security Administration (TSA), care are responsabilitati extinse asupra oricarui tip de transport, la nivel national.

Personal si aparatura de specialitate

DHS si-a focalizat atentia pe angajarea de personal si instruire a acestuia, dar si pe
instalarea a peste 57.000 de filtre tip scanner care sa garanteze siguranta calatorilor si a bagajelor acestora. Programul US-VISIT este prioritatea DHS, pentru ca mareste considerabil securitatea cetatenilor americani si a vizitatorilor SUA, faciliteaza calatoriile si schimburile in siguranta, garanteaza integritatea sistemului de imigratie, dar protejeaza si intimitatea vizitatorilor.

Modul de functionare al US-VISIT

Sistemul este caracterizat de o continuitate a masurilor de securitate luate in diferite puncte. In majoritatea cazurilor, intrarea in Programul US-VISIT incepe la oficiile consulare ale SUA, unde solicitantii de viza sunt introdusi in sistemul biometric: amprentati si fotografiati. Datele sunt colectate si verificate in imensa baza de date, care contine si informatii despre criminali, raufacatori si cei care sunt suspectati de terorism.

Cand o persoana ajunge la punctul de trecere al frontierei in SUA ea este din nou amprentata cu un aparat tip scanner, care verifica daca datele persoanei coincid cu cele din baza de date a sistemului, daca persoana amprentata este chiar cea care a primit viza. Scannerul este digital si "citeste" amprentele de pe cele doua degete mari ale mainilor unei persoane. Pe langa acestea, se face si o fotografie digitala a calatorului. Procedura dureaza in jur de un minut.In rest, la punctele de trecere a frontierei formalitatile raman aceleasi: ofiterul de la vama verifica documentele (pasaportul si viza) si intreaba imperturbabil calatorii "Care este scopul vizitei dumneavoastra in SUA?".

Programul US-VISIT se aplica, in acest moment, tuturor vizitatorilor care intra in SUA, cu cateva exceptii, printre care se numara calatorii care fac parte din Programul Visa Waiver - lansat in septembrie 2004, cetatenii americani, precum si posesorii de pasapoarte diplomatice cu regim special.US-VISIT este activ la intrarea in SUA in 115 aerporturi, 15 porturi navale si 154 puncte terestre de trecere a frontierei. Sistemul opereaza si la iesirea din tara in 12 aeroporturi si 2 porturi navale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.