Comisarul european pentru extindere Olli Rehn Uniunea Europeana a inghetat oficial discutiile de asociere cu Serbia din cauza esecului autoritatilor de la Belgrad de a-l preda pe generalul Ratko Mladici Tribunalului International pentru Crime de Razboi de la Haga.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ca Serbia trebuie sa demonstreze ca oricine este acuzat de fapte grave va fi adus in fata justitiei.
"Initial, intentionam ca aceste convorbiri sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Acest obiectiv inca mai poate fi atins, insa doar daca va avea loc o schimbare majora a felului in care Serbia coopereaza cu Tribunalul Penal International", a spus comisarul european pentru extindere.

Seful comisiei de negociere cu Uniunea Europeana, vicepremierul Miroliub Labus, a demisionat si a anuntat ca isi va retrage partidul din coalitia care sustine guvernul minoritar de la Belgrad.

Vicepremierul Miroliub Labus a demisionat

Premierul sarb, Vojslav Kostunita, a declarat ca inghetarea discutiilor de asociere va afecta tara sa. El a adaugat ca guvernul de la Belgrad a facut tot ce-i statea in putere pentru a-l gasi pe generalul Mladici.

Insa procurorul sef al Tribunalului de la Haga, Carla del Ponte, l-a contrazis pe premierul Serbiei.

"Stiu cu siguranta ca aveau cunostinta de locul exact in care se afla Mladici in urma cu doua saptamani, mai acum 10 zile", a spus Carla del Ponte.

Generalul Ratko Mladici, fostul comandant al sarbilor militari, este dat in urmarire pentru implicarea sa in masacrul din 1995 de la Srebrenica, in care si-au pierdut viata 8 mii de musulmani bosniaci.

Masacrul de la Srebrenica este considerat cel mai atroce incident din Europa postbelica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.