Parlamentarii romani n-ar rezista probabil nici macar o saptamina in regimul spartan al unicameralului din Helsinki. Responsabilitatea fata de circumscriptia care te-a votat este atit de puternic impregnata in parlamentarul finlandez, incit nici nu concepe ca ar putea chiuli, ca ar putea vorbi la mobil sau ca ar putea juca solitaire pe laptop, in timpul sedintelor.

"Poti lipsi, dar trebuie sa spui de ce si sa ceri permisiunea. Daca ai un motiv intemeiat, de exemplu, daca esti plecat intr-o delegatie sau daca ai activitati in circumscriptie, desigur ca poti lipsi", explica Pehr Löv, membru al Partidului Popular Suedez din Parlamentul de la Helsinki. Ce s-ar intimpla, totusi, daca nu ai anunta o absenta? "Daca nu anunti, nu e foarte bine. Atunci incep sa scrie ziarele ca nu-ti iei munca in serios si nu e foarte bine, nu trebuie sa faci asta. Absentele sint facute public, iar jurnalistii le urmaresc indeaproape", spune Löv.

Pe panoul electronic de vot sint patru raspunsuri posibile: "da", "nu", "abtinere" si "absent". Parlamentarii doresc sa schimbe insa acest sistem, prin care statisticile cu absente sint automat facute public. "E o practica foarte rar intilnita in alte state europene. Problema este ca se da un rol mult prea important sedintei plenare si nu este neaparat reprezentativ pentru activitatea unui parlamentar daca participa la fiecare sedinta sau nu", ne explica Ilkka Davidsson, ofiter de presa al Parlamentului.

Si interdictia privind introducerea laptopurilor in sedinta ar urma sa fie ridicata incepind din toamna, o data cu trecerea pe un sistem informatic nou. "Dar vor fi laptopurile Parlamentului, pe care evident ca nu exista jocuri sau alte programe care nu au de-a face cu activitatea de parlamentar", precizeaza Ilkka Davidsson.