"Imi exprim rusinea fata de cei asasinati si fata de cei care au supravietuit infernului lagarelor de concentrare", a afirmat cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder, intr-un discurs sustinut ieri la Teatrul German din Berlin, in cadrul unei ceremonii de comemorare a 60 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz (Polonia).

"Raul nu este o categorie politica sau stiintifica, dar, dupa Auschwitz, cine se mai poate indoi ca raul exista? Constatand acest lucru, nu deviez in vechiul discurs despre ĒDemonul HitlerÈ. Raul ideologiei naziste nu a aparut fara conditii pozitive (...).
Ideologia nazista a fost voita si creata de oameni", a mai spus Schroder. Cancelarul a subliniat ca "majoritatea covarsitoare a germanilor care traiesc astazi nu poarta vinovatia Holocaustului, dar au o responsabilitate speciala".

Cu prilejul ceremoniei de la Berlin, cancelarul Schroder i-a indemnat inca o data pe germani sa fie vigilenti in legatura cu recrudescenta extremei drepte. Luni, Schroder declarase ca ar trebui reexaminate mijloacele prin care s-ar putea interzice Partidul National-Democratic din Germania, de extrema-dreapta, care a boicotat vineri momentul de reculegere in memoria victimelor Holocaustului din parlamentul regional saxon.

Antisemitismul, o "perversiune care ucide"

In cadrul manifestarilor consacrate in intreaga Europa comemorarii a 60 de ani de la eliberarea lagarului de la Auschwitz, la Paris a fost inaugurat ieri un Memorial al Shoah-ului (Holocaustului). Antisemitismul nu isi are locul in Franta. Antisemitismul nu este o opinie. Este o perversiune. O perversiune care ucide", a afirmat in discursul sau presedintele francez Jacques Chirac. Ceremonii de comemorare au fost organizate si in fostul lagar de la Drancy, din nordul Parisului, de unde intre 70.000 si 80.000 de evrei au fost trimisi, incepand din iunie 1942, in lagarele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Din primul convoi, alcatuit din 934 de barbati si 66 de femei, doar 34 de supravietuitori s-au intors, in 1945.

Victimele din Olanda ale Holocaustului au fost comemorate ieri in fostul lagar de tranzit de la Westerbork. Aici a continuat ieri lectura numelor celor 102.000 evrei si 200 de tigani si membri ai Rezistentei deportati din Olanda si ucisi in lagarele naziste. Citirea numelor a inceput sambata la Amsterdam si va continua pana joi, in fosta curte de apel a detinutilor de la Westerbork. Intre victimele din Olanda se numara si Anna Frank, adolescenta al carei jurnal a ramas marturie cutremuratoare pentru ororile acelor zile.