Premierul desemnat al Israelului, Ehud Olmert

Premierul desemnat al Israelului, Ehud Olmert, a semnat o intelegere cu partidul ultraortodox SHAS asigurandu-si astfel majoritatea parlamentara. SHAS si-a exprimat insa rezervele cu privire la planurile lui Ehud Olmert privind retragerea din Cisiordania.
Partidul condus de Ehud Olmert, Kadima, castigator in alegerile din luna martie, are nevoie de parteneri politici pentru a forma o majoritate parlamentara care sa ii ofere posibilitatea de a guverna.

In cursul negocierilor cu diveresele formatiuni politice israeliene, domnul Olmert a insistat asupra ideii retragerii din anumite zone din Cisiordania, astfel incat Israelul sa fie mai in siguranta, in limita unor granite mai sigure.

Saptamana trecuta, Kadima, care detine 29 de mandate din 120 in Parlament, si-a asigurat sustinerea Partidului Muncii, cu 19 mandate, al doilea ca marime, precum si a Partidului Pensionarilor, cu 7 mandate.

Concesii acordate Partidului SHAS

Kadima are insa nevoie de partidul ultra-ortodox SHAS, care are 12 deputati, pentru a-si asigura majoritatea parlamentara.

Liderul spiritual al SHAS, Marele Rabin Ovadia Yosef

Kadima si aliatii sai controleaza acum 67 din cele 120 de locuri din Knesset.

Se relateaza insa ca partidul SHAS ar fi obtinut promisiunea ca nu va fi obligat sa sustina retragerea din Cisiordania. SHAS este partidul evreilor sefarzi, originari din nordul Africii si Orientul Apropiat.

Coalitia de guvernare

Kadima - 29 deputati
Partidul Muncii - 19 deputati
SHAS - 12 deputati
Partidul Pensionarilor - 7 deputati
Total coalitie - 67 deputati
Total Knesset - 120 deputati

Toate deciziile partidului trebuie confirmate de liderul sau spiritual, Rabinul Ovadia Yosef.

Retragerea SHAS in anul 2000 din cabinetul condus de Ehud Barak a dus in ultima instanta la destramarea guvernului dominat pe atunci de Partidul Muncii si la pierderea alegerilor din anul 2001.

SHAS sustine de multe ori politicile guvernului din care face parte in schimbul unor concesii financiare, cum ar fi subventii de stat in favoarea retelei scolare proprii a partidului, frecventata de copii din familii defavorizate.

Ehud Olmert va continua sa negocieze cu alte partide mici si intentioneaza sa investeasca joi noul guvern.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.