Autoritatilor de la Teheran li s-a cerut sa inceteze toate activitatile legate de imbunatatirea uraniului, substanta care poate fi folosita la fabricarea armelor atomice.

Ministrul de externe al Statelor Unite, Condoleezza Rice, a declarat ca e improbabil ca Iranul sa-ši suspende programul nuclear.
Doamna Rice crede insa ca acest moment reprezinta un test pentru Consiliul de Securitate.

"Consiliul de Securitate ONU", a spus domnia-sa, "este cea dintai ši cea mai importanta institutie dintre cele care mentin pacea ši stabilitatea".
"Un stat membru al Natiunilor Unite", a mai declarat Condoleezza Rice, nu poate pur ši simplu sa ignore solicitarile Consiliului".

"Nimeni nu poate impune nimic Iranului"
Oficialitatile iraniene au repetat, saptamana aceasta, ca nu vor opri programul nuclear ši ca nu intentioneaza sa foloseasca uraniul imbogatit decat pentru a produce curent electric.
In aceleši timp, insa, Teheranul sustine ca nu va accepta sa fie "pedepsit".

Consiliul de Securitate are posibilitatea sa impuna sanctiuni economice Iranului, varianta in favoarea careia pledeaza Casa Alba.
Prešedintele Mahmud Ahmadinejad a spus ca tara sa va continua imbogatirea uraniului, in ciuda oricaror presiuni din exterior.

"Nimeni", a declarat el, "nu poate impune nimic Iranului adoptand rezolutii".
China, care pare sa prefere o solutie mai putin radicala decat cea promovata de Statele Unite, a cerut partilor implicate sa rezolve disputa pe cale pašnica.

Iranul sustine ca, daca i se vor impune sanctiuni, ar putea raspunde prin retragerea din tratatul de neproliferare nucleara.

In cazul unei interventii militare americane, Teheranul ia in considerare eventualitatea de a-ši muta instalatiile nucleare in fabrici subterane.