Din 2001 au avut loc peste o mie de zboruri CIA in Europa.

Raportorul comisiei Parlamentului European asupra activitatilor CIA in Europa a declarat ca au existat cel putin o mie de zboruri clandestine ale serviciilor secrete americane pe continent din 2001. Euro-deputatul socialist italian Claudio Fava a exclus ca escalele facute in Europa, inclusiv in Romania si Polonia, ar fi fost doar pentru alimentarea cu carburant.
Dar in raportul sau preliminar, domnul Fava nu mentioneaza explicit decat trei tari - Italia, Suedia si Bosnia.

Dupa peste trei luni de audieri, raportul preliminar al comisiei Parlamentului European confirma in mare concluziile Consiliului Europei.

Potrivit lui Claudio Fava, autorul raportului parlamentar, CIA s-a facut evident raspunzatoare de rapirea si detentia ilegala a unor suspecti de terorism pe teritoriul european, precum si de transferul lor in tari unde ar fi putut fi torturati.

Rutele acestor zboruri sunt destul de bizare.

Claudio Fava

Domnul Fava a declarat ca aceleasi persoane au fost implicate in rapirea suspectilor din diverse tari, mentionand ca un barbat si o femeie cautati pentru rapirea suspectului Abu Omar din Milano, in Italia, au facut parte din echipajul unui avion CIA care a aterizat in Spania, la Palma de Maiorca.

Potrivit datelor obtinute de la organizatia europeana pentru aviatie Eurocontrol, din 2001 au avut loc peste o mie de zboruri CIA in Europa.

"Rutele acestor zboruri sunt destul de bizare", a spus domnul Fava.

"De exemplu, un Boieng utilizat pentru rapirea cetateanului german Khaled Al-Masri din Macedonia a zburat intre 22-23 septembrie 2003 pe ruta Kabul-Polonia-Romania-Maroc-Guantanamo."

Un Boieng utilizat pentru rapirea cetateanului german Khaled Al-Masri din Macedonia a zburat intre 22-23 septembrie 2003 pe ruta Kabul-Polonia-Romania-Maroc-Guantanamo.

Claudio Fava

"Cu bun simt", a spus domnul Fava, "e greu de crezut ca escalele au fost utilizate doar pentru alimentarea cu combustibil".

Un alt zbor citat de Claudio Fava este cel al unei nave Gulfstream utilizate pentru rapirea lui Abu Omar, care s-a deplasat de la Guantanamo - Tenerife - Casablanca - si inapoi in Statele Unite.

Domnul Fava a spus ca exista clar incalcari ale conventiei aviatice de la Chicago, care prevede ca zborurile utilizate in scopuri politienesti trebuie sa comunice ruta, destinatia, numele membrilor echipajului si pasagerilor.

Ori, nici unul din aceste peste o mie de zboruri n-a fost verificat de vreo tara europeana.

Este o tacere vinovata a diplomatiei europene.

Claudio Fava

"Este o tacere vinovata a diplomatiei europene", a spus domnul Fava.

Desi raportul sau interimar nu mentioneaza direct decat trei tari - Italia, Suedia si Bosnia - euro-parlamentarul a spus ca deocamdata nu condamna si nu absolva pe nimeni.

Daca el confirma existenta zborurilor secrete, urmatoarea faza a anchetei se va concentra asupra inchisorilor clandestine.

La sfarsitul saptamanii, o parte a comisiei se va deplasa in Macedonia, urmand apoi o vizita in Statele Unite, unde euro-parlamentarii doresc sa vorbeasca cu secretarul de stat Condoleezza Rice si cu seful CIA Porter Goss.

Pana in ianuarie, cand se incheie mandatul comisiei de ancheta, nu sunt excluse alte vizite, inclusiv in Romania si Polonia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.