Iranul va suspenda relatiile cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica in cazul in care vor fi adoptate sanctiuni internationale impotriva sa, a anuntat principalul negociator privind dosarul nuclear iranian, Ali Larijani.

El a adaugat ca tara sa refuza sa mai joace cartea transparentei in privinta programului sau nuclear daca va fi victima unui atac militar. Statele Unite nu au exclus o astfel de ipoteza daca Teheranul nu va renunta la programul sau de imbogatire a uraniului. Iranul este banuit de tarile occidentale, in frunte cu Statele Unite, ca incearca sa se doteze cu arma nucleara, sub acoperirea unui program energetic civil.

Teheranul a respins cu vehementa aceasta acuzatie, afirmandu-si dreptul la dezvoltarea propriei energii nucleare. Presedintele Mahmoud Ahmadeinejad a gasit un larg ecou in randul populatiei, si in mod special al tinerilor, pentru ambitiosul sau program de independenta energetica a tarii. In acelasi timp, liderul de la Teheran intretine sentimentele nationaliste ale cercurilor religioase conservatoare.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a fixat un termen autoritatilor iraniene pana la 28 aprilie pentru a-si inceta activitatile de imbogatire a uraniului. La aceasta data, directorul general al Agentiei de la Viena, El Baradei, un raport pe aceasta tema. Potrivit unor colaboratori ai Agentiei, raportul va fi negativ. Membrii Consiliului de Securitate nu impartasesc un punct de vedere unitar asupra dosarului iranian, Rusia si China.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.