Este prima vizita a oficialului american din anul acesta si este vazuta ca o dovada de sustinere pentru noul lider irakian. Rumsfeld a ajuns la Bagdad la bordul unui avion militar si a avut o intalnire cu generalul George Casey, comandantul trupelor americane.

Generalul a declarat cu aceasta ocazie ca isi va mentine valabila recomandarea de a reduce prezenta americana in zona, fara a preciza amanunte. Rumsfeld are programate intalniri cu primul ministru desemnat Jawad al-Maliki si cu alti lideri irakieni. Vizita acestuia are loc in cea mai sangeroasa luna din anul acesta pentru fortele americane. In acelasi timp, sondajele au inregistrat o scadere vertiginoasa a popularitatii presedintelui Bush in SUA.

In opinia lui Rumsfeld, statul irakian face progrese impresionante, dar are nevoie de un cabinet de ministri competenti care sa inteleaga importanta conducerii tarii in interesul populatiei si nu al diverselor grupari.

De asemenea, oficialul american a mai spus ca este important ca Irakul sa combata coruptia. Recent, un grup de generali americani in rezerva au cerut demiterea lui Donald Rumsfeld, acuzandu-l ca nu ia in considerare sfaturile care i se dau si ca face greseli grave de strategie. Acesta a declarat ca nu are nici o intentie de a demisiona