Liderul al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a aparut intr-o inregistrare video, cerind eliberarea Ierusalimului si condamnind „cruciada“ SUA.

Intr-un exercitiu de imagine neobisnuit, liderul al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, incearca sa-l devanseze pe Osama bin Laden in materie de impact mediatic. Zarqawi a aparut marti seara pentru prima oara intr-o inregistrare video, postata pe un site islamist, proferind amenintari la adresa "cruciadei" pe care Statele Unite o poarta in Orientul Mijlociu, spunind ca "eliberarea Ierusalimului" este unul dintre scopurile sale. Zarqawi este considerat cel mai singeros lider al-Qaeda, fiind implicat direct atit in decapitarile si uciderea a 10 ostatici vestici in ultimii trei ani, cit si in atentatele cu bomba din Iordania, de anul trecut.

Propaganda vitala

Zarqawi apare in inregistrare cu barba si mustata, imbracat in negru, cu o vesta pentru cartus, iar linga el este asezata o mitraliera. Filmul este compus din mai multe cadre care il infatiseaza pe Zarqawi cind singur, cind alaturi de tovarasii de lupta, pe fundal fiind pus steagul al-Qaeda, sau in desert, cu arma pregatita de tragere. Aceasta ultima ipostaza este specifica aparitiilor lui Bin Laden, apreciaza comentatorii. Zarqawi incearca prin aceasta modalitate, total atipica pentru el, sa obtina mai multa vizibilitate pentru Jihadul contra Occidentului.

Inregistrarea vine la numai doua zile dupa ce televiziunea Al-Jazeera a difuzat o caseta audio cu Bin Laden, care indemna musulmanii sa-i sprijine organizatia in razboiul sau declarat Vestului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.