Autoritatile de la Moscova par dispuse sa solutioneze problema Insulelor Kurile, din cauza careia Rusia si Japonia nu au semnat nici pana astazi un tratat de pace dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca tara sa considera in continuare valabil angajamentul asumat de URSS in 1956, privind rezolvarea disputei.

La acea vreme, Nikita Hrusciov promitea ca va inapoia Japoniei doua din cele patru insule, pe care Moscova le numeste Kurilele de Sud, iar Japonia - Teritoriile din Nord. Ulterior, liderii rusi au oferit si alte solutii de compromis, printre care o eventuala suveranitate in comun asupra celor patru insule. Japonia a replicat insa intotdeauna ca le vrea inapoi pe toate patru, nearatandu-se interesata in nici un fel de solutii partiale.

"Suntem succesoarea Uniunii Sovietice, iar declaratia de atunci se inscrie in responsabilitatile care ne revin ca urmare a acestei situatii. Recunoastem valabilitatea angajamentului, insa punerea sa in practica implica deschiderea unui dialog", a afirmat Lavrov, citat de BBC. Declaratia sa a fost interpretata de presa rusa drept o propunere a Moscovei de a oferi doua insule Japoniei in schimbul pacii. Anul viitor se asteapta ca presedintele Vladimir Putin sa efectueze o vizita in Japonia pentru a marca implinirea a 150 de ani de la semnarea primului tratat intre cele doua tari.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.