Partidul Socialist (PS) si partenerul sau de coalitie, Alianta Liber Democratilor (ALD), au castigat alegerile parlamentare din Ungaria, cu o majoritate sporita fata de acum 4 ani

Potrivit estimarilor Comisiei Electorale Nationale, bazate pe 98 la suta din sufragiile exprimate, Partidul Socialist a castigat 190 din cele 386 de mandate de deputat, un plus de 11 mandate fata de 2002, iar ALD a obtinut 20 de mandate (+1).

In schimb, opozitia conservatoare a inregistrat o usoara scadere. FIDESZ a obtinut 164 de mandate, iar Forumul Democrat Maghiar 11 mandate. In 2002, cele doua partide, candidand impreuna, obtinusera 188 de mandate, deci o scadere de 13 mandate. In sfarsit, un mandat a fost obtinut de un independent, Istvan Gyenesei, sprijinit de Somogyert, o organizatie regionala din sud vestul Ungariei.

Viktor Orban isi ofera demisia

Confruntat cu a doua infrangere consecutiva in alegeri, liderul FIDESZ, Viktor Orban, fost premier intre 1998 si 2002, si-a oferit demisia din fruntea principalului partide de opozitie.

"Imi asum raspunderea pentru intreaga campanie electorala", a declarat liderul FIDESZ dupa conturarea structurii noului Parlament. Viktor Orban a creat confuzie intre cele doua tururi de scrutin, afirmand ca renunta la candidatura pentru functia de premier, in tentativa de a atrage voturile simpatizantilor Forumului Democrat Maghiar.
FDM a criticat atitudinea liderului FIDESZ, care a adoptat adeseori un ton populist, acuzand guvernarea socialist-liberala de promovarea unui "capitalism salbatic". De asemenea, Viktor Orban a reluat unele dintre temele nationaliste, printre care si criticarea tarilor vecine pentru ceea ce a calificat drept incalcarea drepturilor minoritatilor maghiare.

Prioritati fiscale

Premierul Ferenc Gyurcsany, care este primul sef de guvern de dupa 1990 care castiga un scrutin parlamentar, nu va avea prea mult timp sa savureze victoria. El va fi nevoit sa impuna masuri dureroase, in vederea reducerii imensului deficit bugetar, cifrat in 2005 la peste 6 la suta din Produsul Intern Brut.

Liderul Partidului Socialist a declarat ca nu-si va prelua functia decat daca coalitia de guvernare aproba planurile sale de reforma radicala, care includ restructurarea sistemului administratiei locale si serviciile de sanatate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.