Procurorul general al Bulgariei, Boris Velcev se tine de cuvant! Magistratul a promis masuri anti-coruptie si a ordonat deschiderea a sapte anchete in presupuse cazuri de coruptie la nivel inalt.

Masura vine la doua saptamani dupa vizita la Sofia a comisarului european pentru extindere, Olli Rehn. Oficialul a avertizat Bulgaria ca risca amanarea aderarii, daca intarzie progresele in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Seful comisiei de ancheta a declarat presei ca unul dintre cazuri se refera la un contract de 53 milioane de euro pentru modernizarea elicopterelor militare ale Bulgariei, acordat companiei israeliene Elbit Systems.

Licitatia pentru acest contract s-a desfasurat sub mandatul fostului ministru al apararii, Nikolai Svinarov, iar acordul a fost semnat de succesorul acestuia, Veselin Bliznakov. Deputatul care a sesizat cazul sustine ca israelienii au castigat licitatia, desi nu detineau licenta de modernizare de la producatorul rus al elicopterelor al Mi-17 si Mi-24.
Licitatia nu ar fi fost prin urmare corecta, iar prejudiciul s-ar ridica la cateva milioane de euro.

Procurorul-sef bulgar a promis acum 3 saptamani ca va cere personal ridicarea imunitatii catorva parlamentari, suspectati de coruptie. Vecinii Romaniei in parcursul european au amendat si Constitutia, recent, pentru a usura anchetarea demnitarilor implicati in afaceri de mare coruptie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.