Nu exista dovezi privind transporturi de presupusi teroristi efectuate de Agentia Centrala de Informatii americana (CIA) pe teritoriul Europei, a declarat coordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului, Gijs de Vries, audiat joi de comisia Parlamentului European de anchetare a activitatilor suspecte ale CIA in Europa. Afirmatia sa intervine dupa ce saptamana trecuta secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, care intreprinde o ancheta in numele acestei organizatii, a declarat ca exista dovezi privind transporturi ilegale de prizonieri din inchisori straine catre Europa.

Unul dintre statele membre ale Consiliului a recunoscut oficial ‘’predarea’’ unor persoane suspectate de terorism catre agenti straini, dezvaluia secretarul general al Consiliului Europei, miercurea trecuta la Strasbourg. Terry Davis ‘’nu si-a incheiat investigatia, asa incat sa nu grabim cu concluziile’’, a spus in replica de Vries. In cursul audierii, el a declarat in mod repetat ca nu are decat atributii de coordonare a analizei informatiilor si ca munca operativa revine in mod individual statelor UE.

Mai multi membri ai comisiei parlamentare au criticat ceea ce ei au numit ‘’nformatiile vagi’’ furnizate de de Vries. Audierea acestuia s-a dovedit inutila, a apreciat eurodeputatul italian Claudio Fava, insarcinat cu redactarea raportului comisiei. Putin mai devreme, fostul Ambasador britanic in Uzbekistan, Craig Murray, declarase ca nu detine dovezi privind zboruri secrete din tari europene, dar ca nu are nici o indoiala cu privire la transporturi de etnici uzbeci din Afganistan catre Uzbekistan.

Potrivit lui Murray, SUA si Marea Britanie au utilizat sistematic informatii obtinute prin tortura de servicii secrete ale altor tari. Si Germania a primit informatii obtinute prin tortura de la serviciul secret uzbec, a mentionat fostul ambasador britanic. Joi, comisia Parlamentului European a mai audiat cateva dintre presupusele victime ale zborurilor secrete ale CIA, intre care cetateanul german Khaled el-Masri, arestat in Macedonia in decembrie 2003, transportat in Afganistan si retinut acolo mai multe luni de catre fortele americane, ca suspect de terorism.

O parte dintre membrii comisiei se vor deplasa in Macedonia la sfarsitul acestei luni pentru investigatii suplimentare in acest caz. Un alt grup va merge la Washington la inceputul lui mai, pentru intalniri cu secretarul de Stat Condoleezza Rice si directorul CIA, Porter Goss.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.