Razboaiele civile alunga in continuare multi oameni de la casele lor

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a dat publicitatii un raport asupra situatiei refugiatilor din intreaga lume. Potrivit documentului, numarul lor a scazut, dar viata celor care se vad obligati sa-si paraseasca locurile de bastina este din ce in ce mai grea. Vestea buna e ca in lume sunt mai putini refugiati - numarul este estimat la putin peste 9 milioane, cel mai redus din aproape un sfert de secol.

Razboaiele civile alunga in continuare multi oameni de la casele lor, dar o buna parte dintre ei nu pleaca dincolo de granitele propriei tari.

Instabilitatea si opresiunea alimenteaza insa saracia - daca unii fug de teama, altii sunt in cautarea unei vieti mai bune. Raportul ridica problema disparitiei lente a deosebirilor dintre categoriile de refugiati.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, se afirma in document, au alimentat suspiciunile tarilor occidentale. Una dintre consecinte: solicitantii de azil sunt supusi unor controale mult mai riguroase.

Daca tii neaparat sa pui la cale un atac, de exemplu, si incerci sa intri in Statele Unite pentru a detona o bomba, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa ceri dreptul de azil odata ce-ai ajuns in aeroport.

"Refugiatii nu sunt teroristi, ci principalele victime ale teroristilor", spune Antonio Guterrez care conduce inaltul Copmisariat ONU pentru Refugiati.

"Daca tii neaparat sa pui la cale un atac, de exemplu, si incerci sa intri in Statele Unite pentru a detona o bomba, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa ceri dreptul de azil odata ce-ai ajuns in aeroport." Antonio Guterrez

"Un terorist trebuie sa se strecoare, sa ramana anonim. Asadar", a spus domnul Guterrez, "e evident ca nu exista o contradictie intre lupta impotriva terorismului si protejarea celor persecutati in propria tara".

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati nu prezice moartea sistemului international de protectie a refugiatilor - in raportul facut public miercuri se afirma ca ei n-au trait niciodata intr-o lume care sa-i fi acceptat neconditionat. Dar documentul indica o ingrijorare reala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.