Administatia presedintelui George Bush a suferit cateva schimbari majore de personal.

Secretarul de presa Scott McClellan si-a anuntat demisia, iar cel mai apropiat consilier politic al presedintelui Karl Rove, isi va pierde o parte din responsabilitati.

Schimbarile survin in aceeasi zi in care un sondaj de opinie a indicat ca 65 la suta din americani cred ca Statele Unite merg intr-o directie gresita.

Daca cel de-al doilea mandat al presedintelui Bush ar fi fost un succes, nici una dintre aceste schimbari nu ar fi avut loc. Ele sunt o reactie la esec si o incercare de a repune administratia pe o reteta castigatoare.

In cazul lui Scott McClellan, conferintele sale de presa zilnice devenisera un fel de schimb aprins de replici cu corpul de presa acreditat la Casa Alba, prea putin recunoscut de altfel pentru spiritul sau independent.

Jurnalistii erau insa uniti in antipatia pentru domnul McClellan, pe care il suspectau ca e incapabil sau nedoritor sa spuna adevarul.

Anuntandu-si demisia, Scott McClellan a declarat: "Casa Alba trece printr-o perioada de tranzitie. Schimbarea este ceva pozitiv si acesta e momentul schimbarii. Am fost in acest post mult timp, si sunt dornic sa incep un nou capitol", a spus secretarul de presa al administratiei Bush.

Trecut in esalonul 2

Cazul lui Karl Rove este cu mult mai complicat si, din multe puncte de vedere, mai semnificativ.

Karl Rove era recunoscut ca un operator abil in a pune electoratul in miscare pentru candidatul pe care il reprezinta.

In cel de-al doilea mandat i s-a incredintat si sarcina de a crea politici pentru presedinte, iar de aceasta nu s-a achitat deloc. Practic orice strategie incercata de George Bush pe plan intern in ultimii ani a fost un esec.

Asa ca domnul Rove revine la ceea ce se pricepe, la alegeri, intr-un moment in care republicanii sunt in pericol sa piarda controlul Senatului si al Camerei Reprezentatilor la scrutinul partial din noiembrie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.