Presedintele chinez Hu Jintao discuta astazi cu omologul sau american „impartirea“ resurselor energetice din Orientul Mijlociu si a pietei globale.

Biroul Oval gazduieste azi intilnirea dintre George W. Bush si Hu Jintao, cu mize majore referitoare la securitatea Orientului Mijlociu si a comertului mondial. Iranul constituie punctul principal pe agenda intrunirii de la Washington. Presedintele Bush a anuntat, inca dinaintea intrunirii sino-americane, ca va discuta cu omologul sau chinez despre modalitatile de abordare a Republicii Islamice, mergind pe cartea amenintarii ridicate de un Iran care poseda facilitati nucleare.

Disputa iraniana

Tema controversei asupra Iranului o constituie petrolul si modul in care atit SUA, cit si China au acces la resurse insemnate in domeniu, in Orientul Mijlociu. Ambele state se confrunta cu aceeasi problema majora: achizitionarea resurselor energetice.

Motivul principal de tensiuni intre SUA si China, la nivel politic, este felul prin care se face acest acces. China a investit masiv in Iran, ea detinind, printre altele, cimpul petrolifer Yadavaran, care, conform estimarilor expertilor chinezi, va produce 300.000 de barili pe zi. SUA se tem de o incercare a Chinei de a "bloca" accesul la resursele energetice din zona Orientului Mijlociu, ale carei zacaminte petrolifere sint vitale pentru economia americana.

Coterie cu state-bandit

Michael Green, expert pe politicile chinezesti, citat de ,,International Herald Tribune’’, apreciaza: "Ei cumpara rezerve pe termen lung, oriunde le gasesc - inclusiv, in locuri dubioase ca Sudanul, Iranul sau Burma - de unde noi nu acceptam sa cumparam. Ei spun ca este un proces lipsit de riscuri pentru ca nu se amesteca in afacerile interne ale altor natiuni. Iar noi sustinem ca este orice numai lipsit de riscuri nu, pentru ca finanteaza comportamentul negativ al acestor regimuri".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.