Cea mai mare statuie a lui Mao va fi amplasata in Tibet.

China a facut public un proiect privind ridicarea, in Tibet, a unei statui gigantice a liderului comunist Mao Zedong. Fostul presedinte al Partidului Comunist Chinez este cel care a ordonat anexarea Tibetului in 1950 si decizia Beijingului are toate sansele sa provoace controverse.

Statuia ar urma sa fie din granit, sa cantareasca 35 de tone si sa devina astfel cea mai mare statuie de pe intreg teritoriul Chinei.

Numai soclul este proiectat sa aiba 5 metri si sa reziste cutremurelor.

Autoritatile din statul comunist vor sa comemoreze astfel implinirea a 30 de ani de la moartea lui Mao; pentru multi dintre locuitorii Tibetului, insa, statuia ar fi o destul de amara aducere-aminte.

Din punctul de vedere al Beijingului, Tibetul apartine de drept Chinei.

Altii vad insa China drept un ocupant care a aratat foarte putina intelegere fata de cultura tibetana sau fata de drepturile fundamentale ale omului.

Armata Chinei comuniste a marsaluit pentru prima data in Tibet in 1950.

Noua ani mai tarziu, ca urmare a unei revolte esuate, liderul spiritual al regiunii - Dalai Lama - a plecat in exil, urmat fiind de zeci de mii de persoane.

De atunci, China a exercitat un control strict foarte asupra Tibetului.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.