Guvernul Israelului considera ca Guvernul palestinian, dominat de gruparea radicala Hamas, ar fi raspunzator pentru atentatul sinucigas cu bomba de la Tel Aviv, petrecut luni si soldat cu noua morti.
Corespondentul BBC la Ierusalim transmite, totusi, ca oficialii israelieni par sa fi hotarat sa nu recurga la actiuni militare indreptate direct impotriva Guvernului palestinian.

Insa membrilor Hamas care traiesc la Ierusalim li se va retrage dreptul de a locui in oras.

Atacul de la Tel Aviv a fost vehement condamnat de liderii statelor occidentale.

Secretarul general ONU Kofi Annan a cerut si el noilor autoritati palestiniene sa ia pozitia fata de ceea ce el a numit actele nejustificate de terorism.

Domnul Annan a solicitat partilor implicate in conflictul din Orientul Apropiat sa respecte legea internationala.

"Este foarte nelinistitor acest atac, pe care il condamn in termeni categorici. Este important ca nici unul din actorii conflictului sa nu treaca la actiuni care pun in pericol viata civililor, aceasta e o obligatie asumata prin legile internationale", a spus Kofi Annan.

Reactii divergente

Acesta a fost primul atac de cand puterea in teritoriile palestiniene a fost preluata de miscarea radicala Hamas.

Gruparea Jihadul Islamic, care nu respecta incetarea focului, si-a asumat responsabilitatea.

Un lider Hamas a spus ca astfel de actiuni sunt normale in conditiile continuarii ocupatiei israeliene, chiar daca presedintele Mahmoud Abbas a condamnat atacul.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Scott McClellan, a exprimat pozitia Statelor Unite: "Am notat reactia mai multor grupari teroriste palestiniene, inclusiv a Hamas, care aplauda astfel de actiuni barbare. Faptul ca guvernul palestinian apara actiunile teroriste va afecta fara indoiala relatiile dintre acesta si statele care doresc gasirea pacii in regiune. Acest lucru nu ii loveste doar pe israelieni, ci si pe palestinieni, pe care ii condamna la izolare", a avertizat diplomatul american.

La randul sau, ministrul de externe britanic Jack straw a cerut partilor implicate sa dea dovada de retinere in acest moment dificil.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.