Reprezentantii celor cinci state membre ale Consiliului de Securitate si ai Germaniei se reunesc marti la Moscova, pentru o noua runda de discutii asupra crizei nucleare iraniene.

Intalnirea survine la scurt timp dupa ce Teheranul a anuntat ca a obtinut uraniu imbogatit, in ciuda faptului ca Natiunile Unite ii cer sa opreasca astfel de activitati.

Iranul afirma ca are dreptul la un program nuclear civil, insa statele occidentale cred ca e posibil ca Teheranul sa fie interesat de obtinerea unei arme nucleare.

Precedente esuate

Cei cinci membri ai Consiliului de Securitate, impreuna cu un alt mediator important, Germania, nu sunt la prima intalnire de acest fel.

Si in trecut s-a mai incercat ajungerea la un consens in ceea ce priveste pozitia comunitatii internationale in relatia cu Iranul.

Divergentele dintre membrii Consiliului de Securitate persista insa si nu sunt indicii ca reuniunea de la Moscova ar avea mai multe sanse de succes.

In ultimele zile, China si Rusia, tari cu mari interese economice in Iran, au pledat din nou pentru continuarea discutiilor cu Teheranul si gasirea unei solutii diplomatice.

Washingtonul crede insa ca membrii Consiliului de Securitate ar trebui sa treaca la actiune pentru a forta Iranul sa accepte deciziile sale.

Un trimis chinez s-a aflat saptamana trecuta la Teheran, inaintea unei vizite la Moscova legata de actuala criza.

In capitala iraniana a fost si presedintele Angentiei ONU pentru Energie Atomica, Mohamed el Baradei, care n-a reusit sa convinga autoritatile iraniene sa suspende imbogatirea uraniului.

Teheranul sustine ca are dreptul sa execute astfel de operatiuni, in scopul obtinerii de energie, in virtutea Tratatului de Neproliferare Nucleara, si a precizat ca oricum va efectua astfel de activitati la nivel industrial.

Autoritatile din Iran vor sa convinga Agentia pentru Energie Atomica sa accepte programul nuclear iranian ca pe un fapt implinit.

In opinia Teheranului, apelurile Consiliului de Securitate sunt lipsite de importanta in acest moment.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.