In mesajul sau traditional de Paste, rostit in Piata San Pietro din Roma, Papa Benedict al XVI-lea a cerut sa se gaseasca o solutie diplomatica a crizei iraniene.

"Fie ca prin negocieri oneste si serioase sa se gaseasca o solutie onorabila pentru toate partile implicate," a spus el.

Suveranul Pontif a mai subliniat si ca Israelul are dreptul "sa existe in pace", dar - in acelasi timp - a cerut comunitatii internationale sa ajute poporul palestinian sa avanseze pe calea infiintarii unui stat al sau.

Anul acesta este pentru prima oara cand Papa Benedict al XVI-lea se adreseaza de Paste credinciosilor ca sef al Bisericii Catolice, care are peste un miliard de credinciosi in intreaga lume.

Mesajul sau traditional - "Urbi et Orbi" - a fost transmis in direct la televiziune in mai bine de 50 de tari. 100.000 de mii de oameni l-au ascultat pe viu, din Piata San Pietro.

'Coexistenta pasnica'

Vorbind despre Irak, Papa si-a exprimat speranta ca pacea "va castiga in cele din urma in fata violentelor tragice care continua sa faca victime fara mila".

El s-a rugat ca "cei prinsi in conflictele de pe Pamantul Sfant sa gaseasca pacea" si i-a invitat "pe toti la un dialog caracterizat de rabdare si perseverenta astfel incat sa fie indepartate toate obstacolele vechi si noi".

Intr-o aparenta aluzie la recentele amenintari ale presedintelui Mahmud Ahmadinejad la adresa Israelului, Papa Benedict a aparat dreptul Israelului de a exista.

Dar el a spus ca este important ca poporul palestinian sa aiba "un stat care sa fie cu adevarat al sau".

Suveranul Pontif s-a rugat ca liderii lumii si organizatiile internationale "sa-si intareasca vointa de a obtine coexistenta pasnica a tuturor raselor, culturilor si religiilor".

Referindu-se la criza umanitara din regiunea Darfur, din Sudan, Papa s-a rugat ca spiritul lui Cristos sa aduca alinare oamenilor care "traiesc intr-o situatie dramatica din punct de vedere uman, care nu mai poate continua mult timp".

Si in America Latina trebuie sa se asigure conditii de viata mai bune, a mai spus el.

Papa Benedict a fost salutat cu urale cand s-a rugat pentru "armonie" in Italia - aluzie la disputele izbucnite in legatura cu rezultatul recentelor alegeri.

Primul ministru, Silvio Berlusconi, a refuzat sa-si recunoasca infrangerea in fata liderului opozitiei, Romano Prodi, care a fost declarat joi castigatorul provizoriu al scrutinului.

Papa s-a rugat ca liderii italieni sa fie intariti "in dorinta lor de a atinge obiectivul armoniei si dezvoltarii autentice, pentru binele tuturor".

Duminica Papa Benedict implineste 79 de ani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.