Guvernul Iranului a anuntat ca va dona 50 de milioane de dolari Autoritatii Palestiniene pentru a o ajuta sa faca fata crizei financiare provocata de suspendarea ajutoarelor din partea SUA si UE.

Anuntul a fost facut cu prilejul conferintei de solidaritate cu poporul palestinian desfasurata la Teheran, la initiativa liderului spiritual suprem, Ayatolahul Ali Khamenei.

Autoritatea Palestiniana depinde de fondurile oferite de Statele Unite si de Uniunea Europeana, dar acestea au oprit finantarea dupa ce gruparea militanta islamista Hamas a ajuns la putere in urma alegerilor parlamentare.

Hamas refuza sa depuna armele si sa recunoasca dreptul de existenta al Israelului.

Ministrul palestinian de finante a anuntat dupa preluarea functiei ca Autoritatea Palestiniana este in pragul colapsului financiar.

Ieri, politia palestiniana a ocupat pentru scurt timp o cladire a guvernului din Gaza in semn de protest ca nu le-au fost platite salariile.

Liderul spiritual suprem al Iranuliu, Ayatolahul Khamenei, a cerut natiunilor islamice sa acorde asistenta palestinienilor, iar ministrul de externe Manouchehr Mottaki a anuntat ca Iranul a donat 50 de milioane de dolari Autoritatii Palestiniene.

Sambata si Rusia a anuntat ca va acorda ajutor financiar Autoritatii Palestiniene.

Liderul Hamas, Khaled Meshaal, a participat - la Teheran - la o actiune de strangere de fonduri pentru palestinieni si a declarat - cu aceasta ocazie - ca administratia palestiniana are datorii de 1,7 miliarde de dolari.

In plus, mai are nevoie de 170 de milioane de dolari pe luna pentru functionarea institutiilor publice. Din aceasta suma, 115 milioane de dolari destinate platirii salariilor functionarilor publici.

Uniunea Europeana oferea 500 de milioane de euro pe an (600 de milioane de dolari) Autoritatii Palestiniene, dar a suspendat ajutorul cata vreme Hamas nu renunta la violenta si nu recunoaste statul Israel.

Trezoreria SUA a impus restrictii suplimentare saptamana trecuta, interzicand cetatenilor americani sa faca afaceri cu administratia Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.