Premierul Australiei afirma ca guvernul a fost onest Premierul Australiei, John Howard, a declarat in cadrul unei anchete de coruptie ca nu a avut cunostinta de faptul ca principalul exportator de grau din tara a mituit regimul Saddam Hussein pentru a obtine contracte guvernamentale.

Compania incriminata este Australian Wheat Board, iar premierul Howard este al treilea oficial de rang inalt audiat in cadrul anchetei care se desfasoara la Sydney.

John Howard a declarat ca nu stie nimic despre mita oferita de compania australiana lui Saddam Hussein.

Australian Wheat Board - cunoscuta acum sub numele AWB Limited, este acuzata ca ar fi incalcat sanctiunile internationale, platind milioane de dolari fostului lider irakian pentru a obtine contracte guvernamentale profitabile.

Coruptie pe scara larga

Premierul Howard a declarat ca nu a fost informat de consilierii sai in legatura cu o serie de avertismente din partea unor diplomati care-si exprimasera ingrijorarea in legatura cu modalitatea in care AWB Limited isi desfasura afacerile in zona Golfului.

Compania AWB a fost acuzata ca a dat mita regimului Saddam Hussein

La audieri s-a aflat insa ca astfel de telegrame diplomatice au fost trimise pe parcursul catorva ani.

inainte de a se prezenta in fata comisiei de audiere, primul ministru al Australiei a declarat ca guvernul sau a fost transparent si onest.

"Australia insasi a deschis o ancheta publica in cadrul careia sunt prezentate documente legate de acest subiect si cred ca aceasta arata cat de transparent a fost guvernul", a spus John Howard.

Se crede ca AWB Limited - care detine monopolul exporturilor de grau in Australia, a platit mai bine de 200 de milioane de dolari ca mita in timpul programului ONU 'petrol contra hrana' desfasurat in Irak in timpul regimului Saddam Hussein.

Conform acestui program, compania australiana a fost principala furnizoare de produse cu caracter umanitar in Irak.

Conform unui raport ONU publicat anul trecut, AWB Limited a fost insa implicata in actiuni de coruptie pe scara larga.

John Howard este primul prim ministru australian din ulitmii mai bine de 20 de ani care se confrunta cu o ancheta juridica.

Opozitia il acuza ca nu spune adevarul despre aceasta afacere, care este considerata cel mai mare scandal de coruptie din istoria tarii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.