Dornic să scape de "dependența" față de CIA, Pentagonul și-a inființat acum doi ani o unitate secretă pentru culegerea de informații. Spionii cu grade ai Americii s-au dovedit insă atit de eficienți, incit nimeni, nici măcar Congresul, nu a aflat că ei există.

Departamentul american al Apărării, condus de Donald Rumsfeld, și-a creat in urmă cu doi ani o nouă unitate de spionaj fără să anunțe Congresul și, in prezent, reinterpretează legile SUA pentru a-și legitima o autoritate sporită asupra spionajului extern al Americii, a informat duminică "Washington Post", dezvăluind, in premieră, una din fațetele obscurei confruntări prin care structurile civile și militare ale Americii incearcă să-și adjudece controlul informațiilor secrete după 11 septembrie 2001.

Potrivit "Washington Post", Rumsfeld a inființat in octombrie 2002, in cadrul Agenției de Informații a Armatei, așa-numita Divizie de Susținere Strategică (SSB), cu scopul de a pune capăt "dependenței cvasitotale" a Pentagonului față de CIA. Nemulțumirea militarilor față de spionii civili era legată in special de domeniul informațiilor obținute cu mijloace umane - o etichetă generică sub care specialiștii plasează datele ce nu pot fi dobindite prin intermediul tehnologiei, cum ar fi supravegherea prin satelit.

Aliați sau dușmani - spionați fără discriminare

Teoretic, Directoratul de Operațiuni al CIA era singura structură care aduna informații in străinătate cu mijloace umane, insă Pentagonul a considerat că, dat fiind războiul impotriva terorismului și rezultatele nesatisfăcătoare ale agenților civili, secretarul Apărării are nevoie de o astfel de structură in subordinea sa directă. In consecință, SSB a fost insărcinată să acționeze clandestin in țări "in care apar amenințări", indiferent dacă aceste state sint ostile sau aliate ale SUA. Noii spioni cu grade - ofițeri de caz, lingviști, anchetatori, tehnicieni și membri ai forțelor speciale - au fost deja desfășurați in Irak, Afganistan și alte părți ale lumii, pe care oficialii militari au refuzat să le menționeze. Acestea includ, probabil, Somalia, Yemen, Indonezia, Filipine și Georgia, state pe care, in planurile de creare a SSB, șeful Statului Major Interarme, generalul Richard Meyers, le considera țări "in care pot apărea amenințări". In afara Somaliei, toate celelalte patru țări sint aliate ale Washingtonului in Irak și in campania antiteroristă.

Congresul nu știe nimic

Deși mass-media americane relatează de aproape un an despre incercările lui Rumsfeld de a-și asigura informații furnizate de mijloace umane de o mai bună calitate, articolul din "Washington Post" dezvăluie pentru prima dată existența SSB multora dintre oficialii care exercită controlul democratic asupra CIA și a altor structuri de informații. Printre ei se numără și membrii Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților, care au declarat că nu știau nimic despre SSB, deși aceasta funcționează deja de doi ani. Motivul: SSB a fost creată din fonduri "realocate" intern in Pentagon, iar avocații armatei au reușit să reinterpreteze două dintre legile ce reglementează activitățile guvernului și spionajul extern pentru a reduce simțitor atribuțiile de supraveghere ale Congresului.