Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a intocmit un amplu dosar cu argumente pentru respingerea participarii Marii Britanii la o eventuala actiune militara impotriva Iranului, in contextul inmultirii zvonurilor potrivit carora presedintele american George W. Bush ar putea cere sprijin pentru declansarea unui nou conflict in Orientul Mijlociu. Potrivit publicatiei britanice "Sunday Times", Straw a realizat un dosar de 200 de pagini in care este exclusa varianta actiunii militare si care pledeaza pentru gasirea unui "solutii negociate" in privinta presupuselor ambitii nucleare ale regimului de la Teheran.

Documentul afirma ca o solutie pasnica, negociata, propusa de Marea Britanie, Franta si Germania ar fi "de cel mai mare interes pentru Iran si pentru comunitatea internationala". De asemenea, Straw pledeaza pentru "garantarea dreptului Iranului de a folosi tehnologia nucleara in scopuri civile".

Tensiuni transatlantice

Dosarul, intitulat "Programul Nuclear al Iranului", a fost prezentat foarte discret in Camera Comunelor saptamina trecuta, in ajunul ceremoniei de investitura a presedintelui George W. Bush, de teama ca ar putea provoca o ruptura intre Londra si Washington. Cu toate acestea, subliniaza "Sunday Times", tensiunile intre cele doua tari continua sa creasca in spatele usilor inchise. Noul dosar contrasteaza puternic cu cele doua dosare anterioare asupra Irakului, care au fost "cosmetizate" de guvernul britanic pentru a justifica implicarea Marii Britanii in razboi.

Potrivit "Sunday Times", actualul mesaj este acela ca guvernul britanic nu doreste sa implice Marea Britanie intr-o nou razboi in Orientul Mijlociu. Situatia va fi probabil transata luna viitoare, cind este preconizata o intilnire intre premierul britanic Tony Blair si presedintele american George W. Bush. Acelasi ziar mai afirma ca Jack Straw va prezenta argumentele cuprinse in dosar in cursul viitoarei intilniri cu noul secretar de stat, Condoleezza Rice. Zvonurile ca Statele Unite se pregatesc pentru o viitoare confruntare cu Iranul s-au inmultit dupa ce cotidianul american "The New Yorker" a dezvaluit ca mai multe comandouri americane opereaza pe teritoriul Iranului inca de la mijlocul anului trecut, cautind in secret tinte pentru posibile atacuri aeriene.

Teheranul avertizeaza Washingtonul

Ministerul iranian de Externe a avertizat ieri Washingtonul ca o eventuala actiune impotriva Iranului ar fi "o eroare strategica monumentala", afirmind totodata ca nu ia in serios declaratiile privind un eventual atac militar american. "Nu-i nimic nou. Din cind in cind, America lanseaza un razboi psihologic", a declarat un purtator de cuvint al ministerului. "Republica islamica este suficient de puternica si are capacitatea de a se apara, nu simtim nici un pericol sau amenintare. Nu ne gindim ca un atac ar fi posibil, chiar daca cineva vrea sa faca o eroare strategica monumentala", a continuat acesta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.