Liderul terorist considera alegerile drept "un complot al SUA"

Intr-un mesaj audio difuzat ieri pe Internet si atribuit, sub rezerva incertitudinii, lui Abu Musab Al-Zarqawi, liderul terorist de origine iordaniana din Irak declara "razboi inversunat impotriva principiului democratiei si a tuturor acelora care incearca aplicarea lui". Mesajul califica apropiatele alegeri din Irak drept "un complot al SUA si al aliatilor lor siiti" si cheama musulmanii sunniti sa se impotriveasca desfasurarii scrutinului programat pentru 30 ianuarie. Dupa cum avertizau analistii, in preajma alegerilor se constata o intensificare a violentelor pe teritoriul irakian. Ieri dimineata, persoane necunoscute au aruncat in aer un centru de votare, langa Hilla, localitate situata la 110 kilometri sud de Bagdad, in zona siita.

Sambata, patru soldati irakieni si un sofer de camion care facea parte dintr-un convoi turc au fost ucisi, la nord de Bagdad. Gruparea lui Abu Moussab Al-Zarqawi a dat publicitatii, vineri, pe site-ul sau de Internet o caseta video care prezinta imagini cu decapitarea a doi irakieni care au "marturisit" ca au lucrat intr-o baza americana la vest de Bagdad. Cei doi barbati s-au prezentat in fata camerei de luat vederi drept Ali Hussein Jassem Mohammed al-Zoubeidi si Ahmad Alwan Hussein al-Mahmadaoui. Ei locuiau in cartierul siit Sadr City, in nord-estul Bagdadului, si lucrau la o baza americana din Ramadi, la 100 de kilometri vest de capitala irakiana.

Un grup armat irakian, denumit "Brigazile Mujahidinilor", a anuntat, prin intermediul unei inregistrari video, ca a luat ostatic un resortisant brazilian dupa un atac impotriva unei companii americane. In timpul respectivului atac, un britanic si un alt brazilian au fost ucisi. Cel putin 15 de persoane au fost ucise si alte 25, ranite, in urma unui atentat sinucigas cu o ambulanta-capcana, care a vizat, vineri seara, o nunta siita, defasurata in sudul Bagdadului, noteaza Rompres.

Ministrul irakian al Apararii, Hazim al-Shaalan, a declarat ca guvernul de la Bagdad intentioneaza sa il aresteze pe liderul Congresului National Irakian, Ahmad Chalabi, dupa sarbatoarea siita a sacrificiului, Aid al-Adha, pentru ca a incercat sa defaimeze Ministerul Apararii. O singura veste buna: cei opt chinezi capturati, saptamana trecuta, in Irak, au fost eliberati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.