Noul presedinte al Ucrainei a fost investit, ieri, in cadrul unor impresionante ceremonii ce s-au desfasurat la Kiev. Sefi de state si de guverne din toata lumea au fost prezenti la ceremonia de investitura. Seful diplomatiei americane, Colin Powell, si Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, Javier Solana, care au avut un rol crucial in medierea crizei ucrainene, au avut un loc de cinste la eveniment, alaturi de "fratii ideologici", presedintele georgian Mihail Saakasvili si presedintele Romaniei.

Traian Basescu nu a avut insa prea mult timp la dispozitie pentru intrevederea cu proaspatul omolog, cele cinci minute alocate delegatiei romane fiind suficiente cel mult felicitarilor. In schimb, presedintele Romaniei a avut mai mult timp de discutii cu omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, alaturi de care a stat in timpul ceremoniilor de investitura si cu care parea sa se inteleaga foarte bine. Din partea Rusiei, nu a venit decat presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov, avand in vedere vizita de astazi a lui Viktor Iuscenko la Moscova, asa cum a promis pe parcursul campaniei electorale.

Intr-o atmosfera de mare sarbatoare, intreg Kievul a urmarit traseul investiturii lui Viktor Iuscenko, privind pe ecranele uriase amplasate in Piata Independentei juramantul depus in Parlament, onorul dat de garda si, apoi, discursul sustinut pe "Maidan" (Piata Independentei). Piata, devenita simbol al revolutiei oranj ucrainene, a fost literalmente invadata de sute de mii de kieveni, veniti sa se bucure de reusita celui pe care l-au sustinut, in frig, saptamani la rand. Mii de steaguri portocalii, cu figura lui Iuscenko si cuvantul "Tak!" (Asa da!, sloganul electoral al lui Iuscenko) fluturau, pe strada se imparteau tot soiul de obiecte in culoarea fetis a campaniei, portocaliul - de la fulare si steaguri pana la pungute cu morcovi taiati. Majoritatea cladirilor erau infasurate in uriase panze portocalii, inclusiv centrul pus la dispozitia presei. In contrast cu exaltarea concetatenilor sai, presedintele ucrainean a afisat pe intregul parcurs al ceremoniilor o figura sobra.

Dupa ce a depus juramantul in Parlament si a jurat ca va apara suveranitatea tarii, cu mana pe Biblie si pe Constitutie, Iuscenko a primit insemnele prezidentiale - colanul si sceptrul aurit. Iuscenko a anuntat ca, din acel moment, presedintele Kucima este eliberat din functie. Imaginea incercanata a lui Leonid Kucima, prezent si el in Parlament, a declansat un val de rasete din partea oamenilor aflati in piata. Dupa momentul juramantului din Rada, Viktor Iuscenko a primit onorul garzii prezidentiale si a intarziat un moment pentru a urmari defilarea cazacilor. Dupa ce a sarutat drapelul ucrainean, Iuscenko a pornit spre Piata Independentei, unde multimea il astepta de cateva ore. "Astazi am scapat de povara trecutului. Nu ne va mai spune nimeni cum sa traim", a tunat Iuscenko de la tribuna, ascultat in liniste deplina de kieveni. El si-a anuntat prioritatile mandatului, promitand protectia pensionarilor, a mamelor si copiilor, reducerea taxelor si respectarea relatiilor de buna vecinatate si a drumului european al Ucrainei. "Trebuie sa lucram cu poporul si pentru popor. Impreuna, vom invinge!", le-a promis presedintele ucrainenilor entuziasti, ale caror urale se auzeau la o distanta de mai multi kilometri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.