Congressmanul Christopher Smith cere sa fie extinsa aria persoanelor care pot infia copii romani Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a adoptat in unanimitate o rezolutie prin care cere Romaniei sa modifice legea privind adoptiile internationale.

Rezolutia solicita Bucurestiului "sa puna pe primul loc interesele copilului", astfel incat adoptiile in strainatate sa fie permise nu doar rudelor de sange, ci si altor familii dornice sa infieze copii din Romania.

Documentul exprima punctul de vedere al Camerei Reprezentantilor, dar nu are putere juridica.

Rezolutia 578, din 6 aprilie, cere Romaniei sa amendeze legile privind bunastarea copilului si adoptiile internationale extinzand aria persoanelor care pot infia copii institutionalizati din Romania.

La ora actuala legea favorizeaza adoptiile in Romania, limitandu-le pe cele din strainatate la rudele de sange - respectiv bunici.

Rezolutia Camerei Reprezentantilor cere ca si alte familii din strainatate sa aiba acest drept.

"Promisiuni dar nu progrese"

Principalul promotor al acestui punct de vedere este republicanul Christopher Smith - care este si co-presedinte al Comitetului Helsinki din Statele Unite.

In declaratia facuta de la tribuna Camerei Reprezentantilor la inceputul lunii aprilie, Christopher Smith a citat statistici care indica dimensiunile problemei cu care se confrunta Romania.

Conform congresmenului republican, in decembrie anul trecut era institutionalizati 76.509 copii romani,in vreme ce pe parcursul anului 2005 doar 333 de copii au fost adoptati de familii din Romania.

Un alt congresman republican, Jeb Bradley, a precizat ca aproximativ 200 de familii americane asteapta sa fie reunite cu copiii romani pe care i-au adoptat.

"Aceste familii au asteptat ani de zile completarea actelor, s-au implicat emotional in procesul de adoptie si acum este vremea ca Romania sa proceseze aceste dosare", a declarat Jeb Bradley.

La o audiere a Comitetului Helsinki din Statele Unite tinuta in septembrie anul trecut, secretarul de stat american adjunct pentru probleme consulare Maura Harty a spus ca este "dezamagita" de faptul ca Statele Unite nu au reusit sa progreseze in cazurile de adoptie inaintate in perioada moratoriului asupra adoptiilor internationale impus de Romania - la presiunile Uniunii Europene - in perioada 2001 - 2004, in ciuda faptului ca presedintele Bush a abordat acest subiect intr-o convorbire cu presedintele Basescu.

"Oficialii romani au facut multe promisiuni, dar au facut putine progrese"- a spus Maura Harty.

SUA cer clarificari

Potrivit acesteia, guvernul Romaniei a precizat ca actuala sa lege in domeniul adoptiilor si reticenta in a procesa dosarele de adoptie ale familiilor americane provin din temerile privind aderarea la Uniunea Europeana.

Maura Harty a precizat ca SUA asteapta clarificari privind pozitia UE

Maura Harty a subliniat ca Departamentul de Stat american a solicitat clarificari din partea Uniunii Europene privind pozitia acesteia fata de legislatia romana in domeniul adoptiilor.

Congresmanul Christopher Smith a fost si mai direct spunand ca interdictiile impuse de actuala lege romana a adoptiilor se datoreaza "vederilor virulent impotriva adoptiilor ale fostului raportor pentru Romania al Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson".

Christopher Smith a mai precizat ca succesorul acesteia, Pierre Moscovici, a declarat public ca vederile sale in aceasta privinta difera radical.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.