Romano Prodi pare a avea un avantaj minuscul in alegeri.

In urma numararii a aproape tuturor voturilor in alegerile din Italia, alianta de centru stanga a opozitiei, condusa de fostul premier Romano Prodi a obtinut majoritatea in ambele camere ale Parlamentului.

Potrivit cifrelor publicate de ministerul de interne, la Camera Deputatilor, alianta lui Romano Prodi a obtinut 49,8%, in vreme ce coalitia de guvernare, condusa de Silvio Berlusconi, a obtinut cu doar cu o zecime de procent mai putin, o diferenta de 25.000 de voturi la un total de peste 38 de milioane.

Structura provizorie a Parlamentului
Senat

Alianta de centru stanga - Prodi - 158
Casa Libertatii - Berlusconi - 156
Asociatia Italienilor din America de sud - 1
Camera Deputatilor
Alianta de centru stanga - Prodi - 348
Casa Libertatii - Berlusconi - 281
Asociatia Italienilor din America de sud - 1

Aliantei de centru stanga i-au fost atribuite 348 de mandate in Camera Deputatilor, pe cand Casa Libertatii, blocul condus de Silvio Berlusconi, a primit 281 de mandate, iar Asociatia Italienilor din America de Sud a obtinut un mandat de deputat.

La Senat, alianta lui Prodi are 158 de mandate, iar coalitia lui Berlusconi 156, un mandat fiind atribuit Asociatiei Italienilor din America de Sud.

in aceste alegeri au votat pentru prima oara si cetatenii italieni din strainatate, lor fiindu-le alocate 6 madate de senator si 12 de deputat. Voturile lor s-au dovedit decisive in stabilirea unei majoritati de centru stanga la Senat, unde, fara cele 4 mandate castigate la votul diasporei, coalitia lui Berlusconi ar fi reusit sa pastreze o majoritate absoluta.

Silvio Berlusconi propune o "mare coalitie"

Prmierul Silvio Berlusconi a declarat ca la votarea din strainatate au avut loc numeroase neregularitati.

"Nu vom ezita sa recunoastem victoria adversarilor nostri, dar numai dupa ce vor fi incheiate toate procedurile legale de verificare", a spus liderul Casei Libertatii.

Silvio Berlusconi a propus si formarea unei "mari coalitii", ca in Germania, pentru a repara diviziunile create in societate ca urmare a acestor alegeri.

Silvio Berlusconi vrea o renumarare a voturilor

Dar, in pofida acestor contestatii, rivalul lui Silvio Berlusconi, Romano Prodi s-a declarat invingator.

"Dragi prieteni, am castigat si acum trebuie sa ne apucam de treaba", a declarat Romano Prodi in fata sustinatorilor sai adunati la Roma.

"Vom guverna uniti vreme de cinci ani si vom duce Italia inainte chiar si pentru cei care nu ne-au votat. Trebuie ca tara sa devina unita", a subliniat Romano Prodi.

Romano Prodi va avea o sarcina dificila

Chiar daca Romano Prodi si alianta sa castiga controlul si asupra Senatului, fragilitatea majoritatii si faptul ca din alianta fac parte 12 partide, la Senat, respectiv 9 partide, la Camera Deputatilor, va ingreuna mult formarea unei coalitii de guvernare stabile.

Comunistii nereformati al lui Bertinotti vor detine balanta puterii in noul Parlament al Italiei

Mai mult, in Senat sunt prezenti 27, iar in Camera Deputatilor 41 de reprezentanti ai partidului Rifondazzione Comunista, condus de Fausto Bertinotti, ultimul bastion al comunistilor dogamtici din Italia.

Fara acesti parlamentari, Romano Prodi nu are majoritatea absoluta in nici una dintre cele doua Camere, ceea ce ii va ingreuna si mai mult sarcina.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.