Socialistii din Ungaria, condusi de actualul premier Ferenc Gyurcsany, au castigat alegerile legislative.

Potrivit rezultatelor definitive, socialistii au obtinut peste 43% din sufragii si vor detine, impreuna cu aliatii lor liberali, 113 mandate de deputati din 212 posibile. La foarte mica distanta s-a clasat partidul fostului premier, Viktor Orban, care a obtinut 42% din voturi. Datele au fost anuntate de Comisia Electorala Centrala de la Budapesta dupa numararea tuturor voturilor exprimate la alegerile de ieri.

Daca liberalii si socialistii vor detine 113 mandate, opozitia de dreapta va avea 97 de mandate. Conservatorii au reusit sa treaca de pragul electoral si au obtinut 6,5%. A mai intrat in Parlament si o alta mica formatiune, Forumul democratic, cotat cu 5 procente din voturi si care va avea doua mandate de deputati. Parlamentul de la Budapesta are in total 386 de locuri. Turul al doilea al alegerilor va avea loc pe 23 aprilie.

Compozitia finala a Parlamentului va fi cunoscuta doar dupa cel de-al doilea tur de scrutin din 23 aprilie, cand, pe langa invingatorii din circumscriptiile individuale vor fi repartizate si cele 58 de mandate de pe lista nationala, proportional cu procentul de voturi aditionate, obtinute la cele doua categorii: uninominal si de lista.Daca tendinta conturata in primul tur se confirma, iar FIDESZ nu obtine un rezultat simtitor mai bun in turul doi, atunci alegerile din 2006 ar putea fi primul scrutin de dupa 1990 care se incheie cu victoria partidelor aflate la putere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.