Socialistii premierului Ferenc Gyurcsany conduc in sondajele preelectorale, urmati la mica distanta de partidul de dreapta condus de fostul premier Victor Orban.

Majoritatea comentatorilor de la Budapesta considera ca aceste alegeri readuc in prim-plan o lupta politica clasica intre stinga si dreapta, care a disparut in majoritatea statelor europene. Partidul Socialist este creditat in sondaje cu 44-46% din optiunile de vot, in timp ce Fidesz este creditat cu 39-44%.

Un democrat vs un autocrat

"Diferenta dintre dreapta si stinga este diferenta dintre democratie si autocratie", considera Gyurcsany. Actualul premier promite ca va stirpi coruptia si ca va reforma radical sistemul de sanatate. Orban a promis ca va incerca sa intareasca relatia cu SUA. Cu toate ca vorbeste despre starea "catastrofala" a economiei ungare, iar deficitul bugetar este in prezent la 8% din PIB, el promite cresterea salariului minim de la 235 la 377 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.