Oficialul israelian a tinut sa le declare in mod expres jurnalistilor ca actualele relatii dintre Vatican si Israel nu ar fi fost posibile fara deschiderea operata sub Pontificatul regretatului Papa Ioan Paul al II-lea.

Posibilitatile de ameliorare pe mai departe a raporturilor cu Vaticanul, precum si de facilitare a accesului la locurile sfinte din Israel, inclusiv la Nazareth, au constituit temele abordate pe larg de noul Papa si oficialul partidului Kadima, in cadrul unei lungi si cordiale intrevederi desfasurate in Cetatea Sfanta. Peres le-a mai declarat jurnalistilor ca intalnirea a constituit o excelenta ocazie de a-i prezenta noului Suveran Pontif situatia actuala din Orientul Mijlociu, caracterizata, pe de o parte, de victoria gruparii integriste Hamas, iar pe de alta parte, de amenintarea nucleara crescanda a Iranului, care genereaza instabilitate in zona.

"Nu cred ca Iranul reprezinta o problema doar pentru Israel, ci si pentru intreaga lume", a declarat Peres, pronuntandu-se in favoarea unei "strategii internationale unice" de aplicare a unor sanctiuni economice. Desi a admis ca negocierile cu Teheranul se afla intr-un punct mort, Shimon Peres a exclus, totusi, categoric varianta optiunii militare, luate in calcul de Washington.