A fost stabilita structura finala a celor 120 de mandate ale noului Parlament al Israelului - Knesset - ales la 28 martie.

Cel mai numeros partid este Kadima, condus de premierul interimar, Ehud Olmert, cu 29 de mandate.
Pe locul doi s-a situat Partidul Muncii, condus de Amir Peretz, cu 19 mandate, tot atatea ca in 2003, la precedentul scrutin, cel mai slab rezultat din istoria de 58 de ani a partidului.

Locul 3 este impartit de SHAS, partid religios ce se adreseaza evreilor sefarzi, originari din Orientul Apropiat si Nordul Africii, si Likud, fostul partid de guvernamant, condus acum de Benyamin Netanyahu, ambele partide avand cate 12 mandate. Urmeaza apoi Israel Beitenu, partid al emigrantilor din fosta URSS, condus de Avigdor Lieberman, originar din Chisinau, cu 11 mandate si alianta Uniunea Nationala-Partidul National Religios, care este populara printre colonistii evrei din Cisiordania cu 9 mandate.

Mai multi deputati arabi, mai multi deputati religioSi
Surpriza alegerilor, Partidul Pensionarilor, are 7 mandate, iar Unitatea Torei, partid ultrareligios askenaz) care se adreseaza evreilor de origine europeana) are 6 mandate. In sfarsit, cel mai de stanga partid din Knesset, Meretz, are 5 mandate, iar cele 3 partide arabe, care se adreseaza palestinienilor cetateni ai Israelului, au impreuna 10 mandate.

Din punct de vedere etnic, 72 de deputati sunt evrei askenazi, 34 evrei sefarzi si 14 sunt arabi (fata de 10 in parlamentul precedent, proportia cetatenilor palestinieni ai Israelului fiind de 18 la suta). Doar 16 dintre deputati sunt femei, in schimb 34 de deputati din 120 sunt religiosi sau ultrareligiosi - numar record.

Lungul drum catre o coalitie

Liderul Kadima si-a exprimat deja intentia de a colabora cu Partidul Muncii, dar si cu Israel Beitenu, desi Avigdor Lieberman a exprimat in trecut intentia de a-i expulza din Israel pe cetatenii palestinieni. Ehud Olmert doreste o dezangajare unilaterala a Israelului de pe 90 la suta din Cisiordania si anexarea restului de 10 la suta. El continua politica initiata in Parlamentul trecut de fostul premier, Ariel Sharon, aflat in coma profunda din luna ianuarie 2006.

Presedintele israelian l-a numit pe Ehud Olmert sa formeze guvernul

Presedintele israelian Moshe Katzav l-a numit oficial ieri sa formeze viitorul cabinet pe Ehud Olmert, premier interimar si lider al partidului Kadima (centru). Acest anunt a fost facut in cursul unei conferinte de presa comuna, dupa primirea lui Ehud Olmert de catre seful statului.

"Sper sa formez urgent un nou Guvern, care sa dispuna de o sustinere cat mai ampla’’ in cadrul Knessetului (Parlamentul israelian), a declarat Ehud Olmert. Acesta a reafirmat ca planul retragerii din majoritatea coloniilor evreiesti, cu exceptia marilor blocuri de implantari, va face parte din principalele linii directoare ale programului viitorului cabinet israelian. In campania sa electorala, Ehud Olmert a promis stabilirea granitelor definitive ale Israelului, pana in 2010.

‘’Consider ca acest lucru este cunoscut de toti potentialii nostri parteneri, deci nu exista nici un dubiu privind calea de urmat’’, a explicat liderul Kadima. Conform legislatiei israeliene, dupa desemnarea sa oficiala, Ehud Olmert va dispune de 28 de zile pentru formarea unei coalitii si de inca 14 zile, in cazul in care nu isi poate atinge obiectivul in primul termen.

Kadima (Inainte), partidul de centru fondat de premierul israelian Ariel Sharon, aflat in coma dupa gravul accident cerebral suferit la 4 ianuarie, a obtinut 29 din cele 120 de mandate ale Knessetului (Parlamentul israelian), la alegerile legislative anticipate de la 28 martie.

In urma aliantei cu Partidul Muncii (centru-stanga) condus de Amir Peretz si a sprijinului primit de la partidul Shas(ultrareligios, 12 deputati), al Partidului Pensionarilor (7 mandate) si al Listei Unite Tora (6 deputati), cabinetul lui Olmert ar dispune de o majoritate de 73 de mandate, mult peste jumatatea absoluta, 61, necesara crearii unui Guvern viabil.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.