Intr-un interviu pentru „Cotidianul“, amsadorul Iranului la ONU, Mohammad Javad Zarif, raspunde acuzatiilor aduse programului nuclear iranian.

De ce dezvolta Iranul un program nuclear?

Iranul este acuzat ca foloseste energia nucleara pentru ca are resurse naturale bogate. Dar acestea sint finite. Tara mea se afla intr-o vecinatate periculoasa, iar armele nucleare nu ar face decit sa creasca vulnerabilitatea Iranului. Armele de distrugere in masa sint interzise de religia iraniana. Cind Irakul a folosit arma chimica in razboiul impotriva noastra, noi nu am replicat in acelasi fel, desi detineam astfel de arme. Noi nu vom putea dezvolta capacitatea de a descuraja un atac nuclear al SUA sau al Israelului. Armele nucleare nu ar spori securitatea Iranului.

De ce nu ati raportat atunci toate activitatile de imbogatire a uraniului?

Iranul a avut dificultati in procurarea resurselor necesare programului nuclear. De aceea a trebuit sa fie discret in privinta modului in care a ajuns in posesia acestora. Iranul detine uraniu in SUA si UE de 27 de ani, avem 10% dintr-o companie franceza care produce uraniu si nu am primit un gram de la ei. Colaboram cu Rusia pentru a ajunge la o intelegere pentru furnizarea de combustibil. Totusi, nu ne putem baza pe surse externe. E adevarat ca au existat mici omisiuni in ce priveste raportarea catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), citeva experimente pe care am uitat sa le mentionam. Insa nu este vorba despre un fenomen atit de amplu cum se spune.

Sinteti dispusi la un dialog diplomatic direct cu SUA?

Sintem dispusi la dialog cu orice tara, insa SUA nu accepta alta solutie in afara de o confruntare directa. Noi nu cerem decit ca dreptul Iranului sa fie respectat. Pentru asta nu avem nevoie de presiuni, de Consiliul de Securitate, pentru ca toate au exact efectul opus! SUA ar trebui sa vina cu o rezolutie, nu cu afirmatii de la persoane care vor o criza, nu o solutie. Ei bine, daca vor criza, s-ar putea s-o primeasca!

Iranul are tehnologie nucleara, pe care a achizitionat-o printr-un proces foarte lung si dificil. Nu o putem pune in cutii si s-o aruncam. Tot ce putem face este ca AIEA s-o monitorizeze.

Cind presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad declara ca vrea o lume fara Israel, nu vi se pare normal ca lumea vede un pericol in detinerea de materiale nucleare de catre Iran?

Israelul a violat mai multe rezolutii ale Consiliului de Securitate decit oricine altcineva, are arme nucleare, nu este membru al Tratatului de Neproliferare, dar nimeni nu acuza Israelul! Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, care este iranian, a spus la radio, in farsi, ca Israelul este gata sa distruga facilitati nucleare iraniene aflate la 2.000 km distanta. Acestea sint amenintari la adresa unui membru al ONU, in timp ce Iranul nu a amenintat pe nimeni.

In acest caz, de ce finanteaza Iranul grupari teroriste in zona?

Acestea sint afirmatii fara nici un fundament. Si SUA, si premierul britanic s-au grabit sa ne ameninte cu folosirea fortei pentru astfel de motive. Ambele state au fost silite apoi sa admita ca nu au dovezi. Noi respingem violentele impotriva civililor. Sintem cea mai puternica tara din regiune, si tocmai de aceea exista agitatori din afara care vor sa ne discrediteze.

Care este mesajul pe care ati incercat sa-l transmiteti prin difuzarea, acum citeva zile, a unor imagini de la testarea unei noi rachete extrem de performante?

V-am spus ca ne aflam intr-o vecinatate periculoasa si folosim orice mijloc legal de a ne apara. SUA fac teste militare in Orientul Mijlociu. Noi le facem in vecinatatea noastra, unde era sa le facem? Insa noi sintem acuzati ca lansam o provocare! N-ar trebui sa existe standarde internationale pentru a evalua ce este o provocare si ce nu, in locul unui "politist international" care sa decida?


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.