La Nantes, metropola din vestul tarii, sute de studenti au blocat in cursul diminetii principalele poduri ce traverseaza fluviul Loire. Astfel s-au format ambuteiaje pe zeci de kilometri.

La Marsilia, in sud, aproximativ 200 de tineri au invadat liniile de cale ferata ale garii, impiedicand plecarea tuturor trenurilor. In nord, circulatia catre Lille si Dunkerque a fost, de asemenea, perturbata de barajele studentilor si liceenilor.

La Paris, activitatea a fost intrerupta in 40% dintre licee. Protestele au loc in conditiile in care Consiliul constitutional va lua in aceasta seara o decizie privind legea care instituie Contractul primului loc de munca.

Sindicatele franceze avertizeaza

Principalele sindicate ale salariatilor si studentilor din Franta au avertizat joi seara ca vor refuza orice negociere cu puterea daca presedintele Jacques Chirac va promulga legea privind noul contract de munca pentru tineri CPE (Contractul primului loc de munca), aflat la originea unei vaste fronde sociale. Consiliul Constitutional a validat joi seara, fara rezerve, CPE, care urmeaza sa fie promulgat de catre presedintele tarii.

Seful statului se va adresa tarii vineri la ora locala 20,00 (18,00 GMT), intr-o alocutiune radio-televizata, potrivit unui anunt al Palatului Elysee. Matignon nu a facut nici un comentariu joi seara. Dupa validarea CPE de catre Consiliul Constitutional, presedintele Chirac a promulgat ieri legea care introduce noul contract de munca pentru tineri si sa le propuna sindicatelor un ‘’summit social’’, in incercarea de a se iesi din situatia de criza, potrivit unor surse guvernamentale.

Secretarul general al CGT, principalul sindicat al salariatilor, Bernard Thibault, a declarat ca, daca presedintele Chirac va promulga legea, el ‘’va ingreuna orice posibilitate de discutie si isi va asuma riscul de agravare a crizei’’. La randul sau, presedintele Centralei sindicale crestine CFTC, Jacques Voisin, a estimat ca n-ar avea nici un sens un summit social daca legea validata de Consiliul Constitutional va fi promulgata de catre presedintele Chirac.

‘’Nu vad sensul acestui summit social daca presedintele tarii va promulga legea, deoarece, din momentul promulgarii... ce mai ramane de negociat ?’’, s-a intrebat retoric liderul sindical. ‘’Refuzam sa incepem negocieri de vreme ce ne-a fost impus CPE’’, a declarat Bruno Julliard, presedintele principalului sindicat al studentilor (Unef), estimand ca ‘’mesajul transmis’’ este cel al unei ‘’maini de fier totale’’.