Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, a fost numit presedintele unui consortiu care construieste o importanta conducta de gaz, prin care Rusia va furniza gaze naturale catre Germania. Noua functie a lui Schroder a provocat un val de controverse.

Gerhard Schröder a fost numit in cadrul unei reuniuni la Moscova, a directorilor companiilor care participa la acest consortiu. E vorba de firmele germane BASF si Eon, in parteneriat cu gigantul rus Gazprom, care detine 51 la suta din actiuni.

Oficialii Gazprom afirma ca la proiect ar putea fi cooptata si firma franceza Gaz de France.

Fostul cancelar va avea un salariu de 250.000 de euro pe an. Criticii sai sustin ca el si-a folosit pozitia din trecut pentru a obtine acest post bine remunerat.

Traseul conductei - subiect de disputa

Fostul cancelar, unul dintre principalii aliati ai presedintelui Vladimir Putin, a fost un sustinator fervent al proiectului in perioada mandatului sau.

inca de atunci, ruta aleasa, pe sub Marea Baltica, a starnit numeroase discutii.

Unii au afirmat ca Rusia construieste conducta pentru a reduce dependenta sa de Ucraina, tara prin care tranziteaza acum majoritatea transporturilor de gaz catre Europa.

in ultimele luni, pe fondul temperaturilor foarte scazute, Rusia a acuzat in mai multe randuri Ucraina ca fura titei din conducte, ceea ce a dus la reducerea presiunii in tarile europene.

Proiectul a fost criticat si de Lituania si Polonia, tari care sustin ca Schröder nu a tinut cont de ingrijorarile lor privind traseul. Aproape sigur, ruta va trece prin apele lor teritoriale.

Gerhard Schröder a negat insa ca noul proiect este menit sa reduca importanta traseului prin Ucraina, spunand ca e doar o noua modalitate de transport a gazului catre Europa, in conditiile in care cererea ramane foarte ridicata.

Noua conducta va furniza 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, deci circa 10 la suta din necesarul Uniunii Europene.