Ultimatum pentru Teheran.

La Berlin a avut loc ieri reuniunea ministrilor de Externe ai Statelor Unite, Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Chinei si Rusiei si a reprezentantului Uniunii Europene, care au stabilit strategia pe termen lung fata de Iran, tara care refuza oprirea imbogatirii uraniului.

Reuniunea "celor 6" a survenit la o zi dupa ce Consiliul de Securitate, printr-o declaratie adoptata de toti cei 15 membri, a dat un prim raspuns sfidarii Teheranului, acordandu-i un termen de 30 de zile pentru a-si sista activitatile nucleare. Membrii Consiliului de Securitate ONU au cazut de acord, in unanimitate, ca Iranul trebuie sa isi suspende activitatile de reprocesare si imbogatire nucleara.
In declaratie se mai cere directorului general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sa informeze Consiliul, peste 30 de zile, daca Iranul s-a conformat sau nu. Desi Iranul insista asupra scopurilor pasnice ale programului sau nuclear, care ar fi de natura strict civila, Statele Unite si aliatii sai suspecteaza ca Iranul vrea sa obtina arma atomica. Inaintea reuniunii de la Berlin, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, referindu-se la negocierile secrete duse de Washington cu Marea Britanie si alte state occidentale, a afirmat ca Rusia nu va accepta o decizie a Occidentului asupra Iranului "pe la spatele sau".

Text amendat de China Si Rusia

Membrilor Consiliului le-au fost necesare trei saptamani ca sa cada de acord asupra textului. Rusia si China s-au impotrivit oricarei formulari despre care cred ca ar putea duce la masuri punitive.

Cele doua tari s-au batut pentru eliminarea pasajelor din text, care li s-au parut deplasate, in special a unui pasaj, prin care se afirma ca programul nuclear iranian constituie o amenintare la adresa pacii si comunitatii internationale. In declaratia sa, Consiliul de Securitate cere Iranului "sa respecte masurile cerute de Consiliul guvernatorilor din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), care sunt esentiale pentru a recastiga increderea (comunitatii internationale) in caracterul exclusiv pacifist al programului sau nuclear.

Acordul mai subliniaza importanta pe care o are restabilirea completa si durabila a suspendarii de catre Iran a tuturor activitatilor legate de imbunatatirea uraniului si sa inteleaga ca aceasta suspendare va fi verificata de AIEA".

Iranul a respins declaratia ONU

Liderul ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad a afirmat la Teheran ca tara sa va stapani tehnologia nucleara pana la finele noului an iranian. Teheranul a respins aceasta declaratie si s-a declarat "alergic la amenintari si intimidare", a declarat ambasadorul Iranului la ONU, Javad Zarif, care a reafirmat dreptul Iranului la energia nucleara, subliniind faptul ca nu se pune problema dezvoltarii armelor de distrugere in masa. "Angajamentul Iranului in cadrul regimului de neproliferare este categoric", a mai declarat Zarif, adaugand ca "Iranul este angajat fata de obligatiile sale, nu numai datorita faptului ca acestea sunt obligatorii in virtutea unui tratat, ci, deoarece ele sunt bazate pe decretele noastre atat istorice, cat si religioase".

Diplomatii au calificat declaratia ca fiind un prim pas modest in vederea fortarii Teheranului sa demonstreze ca programul sau nuclear este de natura pacifista. Ambasadorul Frantei Jean-Marc de la Sabliere a declarat ca, "Consiliul si-a exprimat ingrijorarea si a cerut Iranului sa se supuna cererilor Consiliului guvernatorilor AIEA".

La randul sau, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a estimat ca este vorba despre o "masura diplomatia importanta" si a sbliniat faptul ca "Iranul este acum mai izolat ca niciodata". "Declaratia Consiliului de Securitate reprezinta un mesaj indubitabil pentru Iran. "Eforturile sale de disimulare a programului sau, precum si incercarea de a se sustrage obligatiilor internationale sunt inacceptabile", a mai declarat Rice.

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manoushehr Mottaki, a criticat ieri la Geneva declaratia adoptata de Consiliul de Securitate al ONU privind acordarea unui termen de 30 de zile pentru ca Iranul sa-si suspende activitatile de imbogatire a uraniului, considerand-o ‘’un precedent suparator, o actiune proasta’’.

Intr-o conferinta de presa care a urmat interventiei sale in fata Conferintei pentru dezarmare a ONU, Manoushehr Mottaki a asigurat ca Teheranul este ‘’gata sa continue negocierile’’. "Primim favorabil orice propunere care ar garanta drepturile natiunii iraniene’’, a adaugat ministrul, referindu-se la dreptul fiecarei tari de a produce electricitate de origine nucleara.

‘’Activitatile noastre sunt complet transparente’’, a asigurat ministrul iranian. In cadrul discursului sau in fata Conferintei, Manoushehr Mottaki a propus in mod formal crearea unui centru regional de producere a combustibilului nuclear pentru reglementarea problemei legate de imbogatirea uraniului. Aceasta problema ii preocupa in mod deosebit pe occidentali, care suspecteaza Teheranul ca ar dori sa obtina arme atomice sub acoperirea unor activitati nucleare cu caracter civil.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.