La un tribunal din Londra are loc un proces in care se confrunta o companie controlata de legendara formatie rock Beatles si un gigant din industria computerelor, Apple.

Beatles, care detine compania Apple Corps, sustine ca firma americana incalca un acord privind dreptul de utilizare al acestei marci.

In anii ‘60, Beatles infiinta compania Apple Corps. Simbolul marului verde aparea de atunci pe discurile de vinil pe care erau inregistrate hit-urile trupei rock.
Decenii mai tarziu intra insa pe piata Apple Computers, o companie care detine o nisa speciala pe piata de calculatoare personale.

Beatles si urmasii sai s-au inteles cu patronii de la Apple sa foloseasca separat simbolul marului, cu conditia ca nici una dintre firme sa nu intre pe teritoriul celeilalte, respectiv Apple Corps sa se ocupe de muzica iar ceilalti sa se rezume la computere. Numai ca in ultimii ani Apple Computers a lansat un adevarat fenomen, lectorul mp3 Ipod si, cu el, programul de descacare de melodii de pe internet iTunes.

Inevitabil, marul verde, muscat intr-o parte, si-a facut aparitia pe noile produse. Cei de la Beatles si urmasii lor sustin ca Apple Computers a adus acum marca pe teritoriul muzical, incalcand intelegerea din trecut.
Este a treia oara cand Apple Computers este implicata intr-un astfel de proces.

In celelalte doua dosare a pierdut, fiind obligata la plati de milioane de dolari. Foarte important e ca in 1991 un tribunal a decis ca Apple nu are voie sa distribuie muzica prin suport media cum ar fi discurile sau casetele.

Instanta din Londra trebuie sa decida acum daca iTunes, care distribuie muzica in mod electronic, prin internet, are acelasi statut de media ca si casetele sau CD-urile.

Judecatorul care conduce procesul a admis ca detine chiar el un Apple iPod, insa n-a precizat daca descarca muzica de pe internet sau este un admirator al Beatles.

Multi avocati cred insa ca cei care au facut parte din trupa rock au din nou sanse de castig.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.