Singurul inculpat pentru atentatele din 11 septembrie 2001 care este judecat in SUA, Zacarias Moussaoui, a recunoscut in fata tribunalului ca Bin Laden i-a cerut sa deturneze un al cincilea avion, tinta fiind Casa Alba.

"Da, trebuia sa lovesc cu un avion Casa Alba", a fost raspunsul socant a lui Zacarias Moussaoui, la intrebarea avocatului sau, Gerald Zelkin, care dorea sa afle daca teroristul a jucat vreun rol in atentatele de la 11 septembrie.

Comanda de la Bin Laden

Francezul Moussaoui a recunoscut ca a primit acest ordin direct de la Osama bin Laden si ca stia despre celelalte patru avioane care urmau sa fie deturnate, cit si despre faptul ca tintele principale erau "gemenii" din New York. Declaratia lui Moussaoui compromite pledoaria avocatilor sai care urmaresc evitarea pedepsei cu moartea. Teroristul a mai spus in cadrul procesului ca nu are nici un fel de incredere in avocatii sai. "Consider orice american ca fiind un dusman", afirma Moussaoui. Procesul are loc in statul Virginia, unde este in vigoare pedeapsa cu moartea.

"Creierul" il apara

Avocatii apararii au prezentat o marturie scrisa a seicului Khaled Mohammed, considerat "creierul" atentatelor de la 11 septembrie. Acesta se afla inchis intr-o locatie secreta, neputind fi adus in fata tribunalului din motive de securitate. Conform marturiei lui Mohammed, Zacarias Moussaoui nu a jucat nici un rol la 11 septembrie, insa el ar fi urmat sa participe la un al doilea val de atentate.

Seicul Khaled Mohammed afirma ca a dorit sa il "descalifice" pe Moussaoui, pentru ca acesta avea prea multa incredere in el insusi si nu respecta indicatiile, in special in ceea ce priveste discretia. Se pare ca francezul i-ar fi spus unui militant islamist din Malaiezia, in septembrie 2000, ca urma sa "atace Casa Alba" cu un avion. "Creierul" l-a pastrat insa pe Moussaoui la indicatiile lui Bin Laden.

Nu regreta nimic

In cadrul audierilor, teroristul a aratat ca nu are nici un fel de remuscari pentru ce s-a intimplat la 11 septembrie. Moussaoui a fost arestat in august 2001, insa, desi a fost audiat de catre procurori, nu a oferit nici un fel de informatii in privinta atentatelor pe care al-Qaeda le pregatea. "De ce ne-ai mintit?", a fost intrebarea procurorilor. "Pentru ca sint un membru al-Qaeda", a fost raspunsul teroristului. "Este permis sa minti pentru Jihad. Este permis sa folosesti orice fel de tactica pentru a-ti infringe dusmanul", crede Moussaoui. El nu a oferit nici un raspuns procurorilor care l-au intrebat daca doreste pedeapsa cu moartea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.