Presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, si cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor aborda problema separatismului care afecteaza spatiul fostei Uniuni Sovietice in cadrul summit-ului programat in luna februarie la Bratislava, in Slovacia, a afirmat secretarul adjunct al Biroului de Afaceri Europene si Euroasiatice, Elizabeth Jones, intr-un interviu acordat ziarului rusesc Nezavisimaia Gazeta, transmite agentia de presa Moldova Azi. Oficialul american a precizat ca agenda summit-ului de la Bratislava va aduce in discutie problema teritoriilor situate la frontiera cu Rusia, "unde exista adepti ai ideii separarii de centru si care, dupa cum se presupune, pun in pericol securitatea, inclusiv cea a Rusiei", facand referiri specifice la regiunile problematice din Georgia si Moldova, respectiv la Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, precum si la enclava Nagorno Karabah, disputata de Azerbaidjan si Armenia.

"Rusia este capabila sa joace un rol de frunte in rezolvarea acestor conflicte. Nu este in interesul Rusiei sa permita desfasurarea in continuare a activitatilor criminale in aceste regiuni, apropiate de frontiera ei. Nu este nici in interesul SUA sau al Europei. Nu este in favoarea noastra, a tuturor, ca aceste teritorii sa serveasca drept puncte de tranzit pentru contrabanda cu armament. Trebuie sa gasim modalitati politice pentru rezolvarea acestor probleme," a declarat Jones in cadrul interviului publicat in Nezavisimaia Gazeta.

Referitor la valul de alegeri declansat in spatiul fost sovietic, Jones s-a declarat optimista in privinta faptului ca iminentele alegeri din Moldova si Kyrgystan vor fi libere si corecte. "Daca alegerile vor duce la schimbarea Guvernului, atunci aceasta trebuie sa aiba loc, iar comunitatea internationala nu poate decat sa sustina acest lucru. Scopul SUA nu este de a scoate oamenii in strada, ci de a asigura desfasurarea unui scrutin liber si corect, iar schimbarea Guvernului urmeaza sa se produca in liniste, dupa cum s-a intamplat in ultimul timp in mai multe tari, cum ar fi, de exemplu, Romania," a adaugat Jones, citata de Moldova Azi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.