Presedintele american George W. Bush i-a dat de inteles premierului britanic Tony Blair, in ianuarie 2003, ca este hotarat sa invadeze Irakul, fara o rezolutie a ONU si chiar daca nu se va gasi nici o arma de distrugere in masa, scrie in editia sa de ieri New York Times.Citand un document secret britanic, ziarul afirma ca presedintele american era sigur ca razboiul era inevitabil si si-a facut cunoscute opiniile in cadrul unei intrevederi de doua ore cu premierul Tony Blair in Biroul Oval de la Casa Alba, la data de 31 ianuarie 2003. Informatii in legatura cu aceasta intrevedere sunt continute intr-un raport redactat de principalul consilier al lui Tony Blair pe probleme de politica externa, David Manning, scrie New York Times.

‘’Strategia noastra militara trebuie sa se faca in jurul planificarilor militare’’, scrie David Manning, in document. ‘’Inceperea campaniei militare este deci prevazuta pentru data de 10 martie’’, scrie consilierul britanic, citandu-l pe presedintele SUA. La cinci zile dupa intrevederea Bush-Blair, secretarul de Stat american de la acea vreme Colin Powell urma sa apara in fata Natiunilor Unite pentru a prezenta dovezi care demonstrau ca Irakul ascundea arme neconventionale, constituind astfel un pericol mondial.
In raportul de cinci pagini se mentioneaza de asemenea ca presedintele Bush si premierul Blair au constatat in cadrul intrevederii ca nici o arma de distrugere in masa nu fusese inca gasita in Irak de catre inspectorii ONU.

Cei doi lideri au prevazut o victorie rapida in Irak, urmata de o tranzitie politica complicata, scrie ziarul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.