Premierul interimar israelian, Ehud Olmert, a declarat, ieri, intr-un interviu acordat presei, ca Israelul isi va delimita frontierele dupa consultari interne si cu SUA dar fara a tine in mod necesar cont de parerea palestinienilor.
Olmert, seful partidului de centru Kadima, cotat cu mari sanse pentru a castiga alegerile de marti din Israel, a calificat aceste alegeri drept un referendum national asupra planului sau de ‘’consolidare’’, care prevede evacuarea coloniilor evreiesti izolate din Cisiordania si intarirea enclavelor de dimensiuni mai mari, ceea ce va ajuta la ‘’conservarea Israelului ca un stat evreiesc cu o majoritate evreiasca stabila dupa separarea de palestinieni’’. Dupa alegeri, guvernul va lansa un dialog intern pentru a sti ce fel de granite finale doresc israelienii.

"Planul meu nu inseamna nici un moment ca dorim sa fim captivi ai vointei palestinienilor’’, a mai spus el, adaugand ca ‘’se doreste definirea unor granite permanente pentru Israel’’, dar retragerea unilaterala de pe malul vestic se va face dupa discutii preliminare cu SUA si cu alte tari. ‘’Vorbesc despre negocieri cu Statele Unite si cu comunitatea internationala si vorbesc despre frontiere, pe care intreaga comunitate internationala le va sustine. Am motive sa cred ca exista o mare disponibilitate in SUA, dar si in alte parti, pentru a ne asculta argumentele si decide a avea interlocutori pentru un dialog serios, a indicat Olmert, care a adaugat ca va da timp noului Guvern palestinian condus de Hamas sa se decida daca doreste sau nu sa renunte la comportamentul sau extremist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.